Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Ciasteczka dyniowe z mango

 

Pięknie pomarańczowe, miękkie ciasteczka z dodatkiem mango, imbiru i kardamonu.

Składniki:

  • Masło - 100g
  • Cukier - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Puree z dyni - 150g
  • Mąka - 300g
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Mango miąższ - 150 g
  • Imbir mielony - 1 płaska łyżeczka
  • Kardamon mielony - 1 płaska łyżeczka
  • Cukier puder do posypania

Mango miksujemy i mieszamy z puree z dyni.
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, dynię z mango, mąkę, proszek i przyprawy. Masę dokładnie mieszamy.
Z ciasta odrywamy po kawału. Robimy z niego kulkę i rozpłaszczamy na na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje ciasteczka miały około 7cm średnicy.
Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty