Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Pstrąg pieczony z ziołami - prosty przepis




Klasyczne danie - pstrąg pieczony z masłem, cytryną i ziołami. Podany z pieczonymi ziemniakami. Pyszny i delikatny.

Składniki:
  • Pstrąg - 2 szt (u mnie ok 250-300g)
  • Ziemniaki małe - 6szt
  • Masło - 1 łyżka
  • Czosnek - 2 ząbki nieobrane
  • Cytryna - 1szt
  • Zioła świeże - rozmaryn, tymianek, bazylia, koper
  • Przyprawy do ryby - sól, pieprz
  • Przyprawy do ziemniaków - pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka wędzona,
  • Olej - 1 łyżka

Ryby oczyszczamy, patroszymy. Ja nie obieram z łusek, ale można to zrobić.

Nacinamy skórę z jednej strony. W nacięcia wkładamy po kawałeczku masła.
Środek ryby solimy i pieprzymy, wkładamy plasterki cytryny, kawałek masła, ząbek czosnku (nieobrany) i świeże zioła - rozmaryn, tymianek, bazylie, koper.


Ziemniaki myjemy dokładnie i kroimy w grube frytki lub ćwiartki. Płuczemy, suszymy, polewamy łyżką oleju i mieszamy. Wykładamy na folię, posypujemy pieprzem ziołowym, paprykami (ewentualnie solą) i dodajemy świeże zioła - takie same jak do ryby.

Najlepiej piec na blaszce dołączonej do piekarnika - ryba i ziemniaki zmieszczą się obok siebie.

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Najpierw pieczemy same ziemniaki ok 10 minut, dokładamy pstrągi i pieczemy jeszcze 3o minut. Jeśli zamiast dwóch małych ryb macie jedną dużą, można ją włożyć do piekarnika razem z ziemniakami.


Podajemy z cytryną i świeżą surówką np z kapusty.






pstrąg z pieca, ryba z pieca, pieczona ryba

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty