Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Placek bananowo - rabarbarowy





Kolejna wersja ciasta bananowego (uwielbiam je!). To jest z dodatkiem musu rabarbarowego.

Składniki na foremkę ok 22cm:
  • Banan dojrzały - 3szt
  • Jajko - 4szt
  • Mąka pszenna - 150g
  • Mąka owsiana - 150g
  • Olej - 1/3 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Cukier - 60g do ciasta + 2 łyżki do rabarbaru
  • Rabarbar - 2 łodygi
  • Cukier brązowy - 1 łyżka (do posypania ciasta)

Rabarbar obieramy i kroimy na plastry. W garnku dusimy rabarbar z 2 łyżkami cukru i odrobiną wody, aż zupełnie zmięknie. Miksujemy do blenderem na gładki mus.

1 banana odkładamy (będzie na górę ciasta), pozostałe 2 rozgniatamy widelcem.

Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek, olej, cukier waniliowy i mus rabarbarowy. Na końcu dokładamy banany.

Ciasto wykładamy do natłuszczonej foremki i układamy na nim plasterki banana. Posypujemy cukrem brązowym.

Pieczemy 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty