Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Malinowe amoniaczki - smak PRLu




Klasyczne ciasteczka na amoniaku, ale z dodatkiem budyniu malinowego.

Składniki:
  • Mąka pszenna - 500g
  • Masło - 100g
  • Cukier - 100g
  • Jajko - 2 szt
  • Amoniak - 1 łyżka płaska
  • Ciepłe mleko - 100ml
  • Budyń malinowy bez cukru - 1szt
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Kardamon - 1 łyżka płaska
  • Cukier do posypania

Masło ucieramy z cukrem. Amoniak mieszamy w ciepłym mleku. Wszystkie składniki zagniatamy razem. Kiedy ciasto będzie już wyrobione wstawiamy je do lodówki na 1 godzinę.

Ciasto wałkujemy na 7-8 mm i wykrawamy szklanką lub foremkami. Każde ciasteczko posypujemy cukrem.

Pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut.

UWAGA! Amoniak ma specyficzny, siarkowy aromat. Zagniecione ciasto pachnie bardzo intensywnie, ale nie bójcie się, podczas pieczenia aromat ulatuje.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty