Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Kulki mięsno-rybne w zalewie octowej




Tym razem przepis mojej mamy. Mięsno-rybne klopsiki do słoika. Na imprezach zawsze znikają pierwsze.

Składniki:
  • Mięso mielone z indyka - 0,5kg
  • Filet rybny - 0,3 kg (u mnie dorsz, ale może być oczywiście inna ryba)
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz cayenne.
  • Oliwa do smażenia
  • Zalewa:
  • Woda - 1 litr
  • Ocet - 1/2 szklanki
  • Cukier - 3 łyżki
  • Sól - 1 łyżka
  • Cebula - 1
  • Ziele angielskie (6), liść laurowy (4), pieprz ziarnisty (pół łyżki)

Filet mielimy i dodajemy do mielonego mięsa. Mieszamy z jajkiem i przyprawami. Dodajemy bułki tartej, aż masa będzie na tyle gęsta, żeby dało się formowa klopsy.
Uformowane kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Takie kulki już same w sobie są pyszne :) jeśli nie zjecie wszystkiego, to do reszty zróbcie zalewę

Cebulę kroimy na plastry. Wodę z octem, cukrem, solą, cebulą i przyprawami gotujemy, aż zawrze.

Klopsy wkładamy do słoika, zalewamy zalewą. Kiedy ostygnie wkładamy do lodówki. Po 3 dniach można się zajadać

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty