Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Pyszne ciasto kokosowe / na pół blachy
Delikatny biszkopt z kremem kokosowym i słodką, chrupiącą kokosową posypką. Dla przełamania smaku, przekładany kwaśnym dżemem. To wersja na mniejsze ciasto - na pół blachy.
Składniki:
Biszkopt:
- Mąka pszenna - 90g
- Mąka ziemniaczana - 40g
- Jajko - 4szt
- Cukier - 80g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Nasączenie:
- Woda przegotowana, ostudzona - 1/4 szklanki
- Rum - 3 łyżki
- Krem:
- Mascarpone - 250g
- Śmietanka kremówka - 200ml
- Cukier puder - 2 łyżki
- Czekolada biała - 70g
- Wiórki kokosu - 50g
Dodatkowo:
- Herbatniki - 90g
- Dżem z czarnej porzeczki lub jeżynowy - 1 mały słoiczek
Posypka kokosowa:
- Wiórki kokosowe - 25g
- Masło - 1 łyżeczka
- Cukier - 1 łyżeczka
Biszkopt - blacha 25x35cm.
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z 1 łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem do uzyskania jasnej, kremowej masy. Dodajemy przesiane mąki i cukier. Dokładanie mieszamy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Odstawiamy do ostudzenia.
Krem.
Czekoladę białą dzielimy na kostki. Podgrzewamy w garnuszku lub w mikrofali, aż się rozpuści. Czekolada nie powinna być zbyt ciepła.
Zimną śmietankę łączymy z mascarpone i cukrem pudrem. Miksujemy rozpoczynając od małych obrotów. Zwiększamy obroty do najwyższych i miksujemy, aż krem będzie gęsty i gładki. Dodajemy białą czekoladę i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
Kokosowa posypka.
Na patelni podgrzewamy masło z cukrem, aż się rozpuści. Dodajemy wiórki kokosowe i smażymy często mieszając. Wiórki powinny nabrać złotego koloru.
Przygotowujemy nasączenie - mieszamy przegotowaną wodę z rumem.
Ciasto dzielimy na pół (tak, aby powstały 2 blaty wielkości połowy blachy). Jeden blat nasączamy połową nasączenia. Smarujemy połową dżemu. Układamy połowę kremu, na to warstwę herbatników, pozostały dżem, połowę pozostałego kremu. Na kremie układamy drugi blat biszkoptowy i nasączamy. Na górze układamy pozostały krem i posypujemy kokosową posypką.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto podajemy schłodzone.
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje


Klasyka ale jaka wyśmienita! Idealny wypiek na święta.
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń