Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z czerwonej fasoli

Pyszna i niskokaloryczna fasolowa pasta do kanapek. Dodatek suszonych pomidorów i czerwonej cebuli nadaje jej delikatnej słodyczy. Pasta jest bardzo sycąca. Składniki: Fasola czerwona sucha - 80g Suszone pomidory z oleju - 60g Cebula czerwona - 3 średnie Olej - 1 łyżka Sól, pieprz, papryka słodka - do smaku Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie płuczemy, zmieniamy wodę i gotujemy fasolę do miękkości. W szybkowarze gotowałam 22 minuty, w garnku trzeba liczyć co najmniej 45-60 minut. Po ugotowaniu fasolę odcedzamy (zostawiamy pół szklanki wody z gotowania fasoli!) i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Kiedy fasola jest jeszcze ciepła, rozgniatamy ją widelcem. Można także zmiksować blenderem, ale mi zależało na pozostawianiu większych kawałków fasoli. Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy ją na oleju, aż będzie szklista. Dodajemy do fasoli. Suszone pomidory również kroimy w kostkę i dodajemy do fasoli.  Teraz pastę mieszamy. Dodajemy porcjami wodę z...

Jesienne leniwe

Jesienne leniwe

Pierogi leniwe z cynamonem, śliwkami i figami. To idealne jesienne śniadanie - rozgrzewające i aromatyczne.

Składniki:

  • Twaróg półtłusty - 250g
  • Jajko - 1szt
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Mąka pszenna - 1 niecała szklanka (u mnie 120g)
  • Sól - szczypta
  • Masło klarowane - 1 łyżka
  • Śliwki - 2szt duże
  • Figi - 2szt
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Cukier - do smaku


Twaróg przeciskamy przez praskę lub zgniatamy widelcem. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i szczyptę soli. Całość zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie i klei się do rąk to dodajemy trochę więcej mąki. 

Ciasto dzielimy na pół i z każdej połówki rolujemy wałek. Kroimy wałek w paski, tak jak kopytka. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 4 minuty. 

Śliwki i figi kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Smażymy leniwe, aż lekko się zarumienią. Teraz dodajemy owoce, cynamon i cukier. Smażymy jeszcze kilka minut, aż owoce zmiękną. Podajemy od razu na gorąco.

Komentarze

  1. O matko, toż to coś wprost dla mojej Matyldzi! Fig nie mam, ale przecież z samymi śliwkami też będą pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty