Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Prawdziwa gorąca czekolada korzenna

 

Prawdziwa gorąca czekolada korzenna

Gorąca czekolada - gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca, dzięki korzennym przyprawom. Idealny comfort food na zimowe wieczory pod kocykiem!

Składniki:

  • Czekolada - 150g (najlepiej gorzka i mleczna, pół na pół)
  • Śmietanka 30% - 200ml
  • Mleko - 100ml
  • Cynamon - 1 laska
  • Kardamon ziarna - 1 łyżka
  • Anyż - 2 gwiazdki
  • Imbir korzeń - 3cm
  • Bita śmietana do dekoracji

Mleko gotujemy ze śmietanką, cynamonem, obranym imbirem, kardamonem i anyżem na bardzo małym ogniu. Tuż przed wrzeniem odcedzamy. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę. Trzymamy na małym ogniu i często mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Ten proces trwa dość długo, ale nie należy go przyspieszać.
Gotową czekoladę przelewamy do szklanek lub kubeczków i dekorujemy bitą śmietaną.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty