Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Rumowo czekoladowy placek drożdżowy ze śliwkami


Składniki na keksówkę:


         Ciasto:
  • Mąka - 400g
  • Masło - 30g
  • Drożdże - 30g
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Jajko - 1
  • Kakao - 2 łyżki
  • Mleko - 1/5 szklanki
  • Kefir - 200g
  • Sól - szczypta 
  • Aromat rumowy - kilka kropel 

    Dodatki:
     
  • Rodzynki - 100g
  • Rum - 1/3 szklanki
  • Śliwki węgierki - 10szt
    Kruszonka:
  • Mąka - 50g
  • Masło - 50g
  • Cukier - 50g


W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru. Mieszamy z resztą składników na ciasto (powinny też być w temperaturze pokojowej), wyrabiamy do uzyskania elastycznej masy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Rodzynki zalewamy rumem i też odstawiamy.

Po godzinie odcedzamy rodzynki i dodajemy do ciasta. Mieszamy i wstawiamy do formy na keks i zostawiamy na pół godziny.

Po tym czasie na górę ciasta kładziemy połówki śliwek. Zagniatamy składniki kruszonki (masło powinno być zimne!). Kruszonkę rwiemy palcami i kładziemy na cieście.

Pieczemy w 180 stopniach przed 35-40 minut (do suchego patyczka).

Najlepsze jest na następny dzień - choć pachnie tak, że ciężko nie spałaszować od razu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty