Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Rumowo czekoladowy placek drożdżowy ze śliwkami


Składniki na keksówkę:


         Ciasto:
  • Mąka - 400g
  • Masło - 30g
  • Drożdże - 30g
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Jajko - 1
  • Kakao - 2 łyżki
  • Mleko - 1/5 szklanki
  • Kefir - 200g
  • Sól - szczypta 
  • Aromat rumowy - kilka kropel 

    Dodatki:
     
  • Rodzynki - 100g
  • Rum - 1/3 szklanki
  • Śliwki węgierki - 10szt
    Kruszonka:
  • Mąka - 50g
  • Masło - 50g
  • Cukier - 50g


W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru. Mieszamy z resztą składników na ciasto (powinny też być w temperaturze pokojowej), wyrabiamy do uzyskania elastycznej masy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Rodzynki zalewamy rumem i też odstawiamy.

Po godzinie odcedzamy rodzynki i dodajemy do ciasta. Mieszamy i wstawiamy do formy na keks i zostawiamy na pół godziny.

Po tym czasie na górę ciasta kładziemy połówki śliwek. Zagniatamy składniki kruszonki (masło powinno być zimne!). Kruszonkę rwiemy palcami i kładziemy na cieście.

Pieczemy w 180 stopniach przed 35-40 minut (do suchego patyczka).

Najlepsze jest na następny dzień - choć pachnie tak, że ciężko nie spałaszować od razu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty