Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kluski ziemniaczane z makiem i brzoskwiniami


Idealne obiad kryzysowy. Zrobisz go z kilku składników dostępnych w każdej spiżarce, a smak przypomni Ci dzieciństwo.


Składniki (dla 4 osób): 

          Kluski:
  • Ziemniaki - 600g (po obraniu)
  • Mąka - 120g + na stolnicę
  • Kasza manna - 30g
  • Żółtko - 1 szt

    Dodatki:
  • Mak - 80g
  • Masło - 30g
  • Brzoskwinie w syropie - 1 puszka
  • Cukier - według uznania

Ziemniaki gotujemy, odstawiamy do ostygnięcia i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z surową kaszą, żółtkiem i mąką. W zależności od ziemniaków, może być potrzebne mniej lub więcej mąki - masa powinna być elastyczna i nie kleić się do rąk.

Na omączonej stolnicy wałkujemy z ciasta rulon. Kroimy kawałki jak na kopytka, obracamy bokiem i spłaszczamy - widać do na dole po prawej stronie zdjęcia.

Kluski wkładamy do gotującej się wody i gotujmy, aż wypłyną. odcedzamy.


 Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego mak i cukier. Wkładamy kluski i obsmażamy z obu stron, aby dobrze otoczyły się w maku. Na końcu dorzucamy pokrojone brzoskwinie. Smażymy tylko chwilę - brzoskwinie powinny się podgrzać, ale pozostać jędrne.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty