Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kluski ziemniaczane z makiem i brzoskwiniami


Idealne obiad kryzysowy. Zrobisz go z kilku składników dostępnych w każdej spiżarce, a smak przypomni Ci dzieciństwo.


Składniki (dla 4 osób): 

          Kluski:
  • Ziemniaki - 600g (po obraniu)
  • Mąka - 120g + na stolnicę
  • Kasza manna - 30g
  • Żółtko - 1 szt

    Dodatki:
  • Mak - 80g
  • Masło - 30g
  • Brzoskwinie w syropie - 1 puszka
  • Cukier - według uznania

Ziemniaki gotujemy, odstawiamy do ostygnięcia i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z surową kaszą, żółtkiem i mąką. W zależności od ziemniaków, może być potrzebne mniej lub więcej mąki - masa powinna być elastyczna i nie kleić się do rąk.

Na omączonej stolnicy wałkujemy z ciasta rulon. Kroimy kawałki jak na kopytka, obracamy bokiem i spłaszczamy - widać do na dole po prawej stronie zdjęcia.

Kluski wkładamy do gotującej się wody i gotujmy, aż wypłyną. odcedzamy.


 Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego mak i cukier. Wkładamy kluski i obsmażamy z obu stron, aby dobrze otoczyły się w maku. Na końcu dorzucamy pokrojone brzoskwinie. Smażymy tylko chwilę - brzoskwinie powinny się podgrzać, ale pozostać jędrne.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty