Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Fit zapiekanka dyniowo-brokułowa z kaszą bulgur



Pyszna, zdrowa i kolorowa zapiekanka z kaszą i puree dyniowym.

Składniki (na 4 porcje):

  • Dynia - 300g
  • Brokuł - 1szt
  • Kasza bulgur - 200g
  • Mozzarella - 1szt (125g)
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Masło - 1 łyżka
  • Przyprawy: pieprz, przyprawa do ziemniaków, gałka muszkatołowa, papryka, tymianek


Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy na wodzie, aż zmięknie. Wodę dolewamy w razie potrzeby. Kiedy dynia będzie miękka, odcedzamy ją i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy łyżkę masła, jogurt, przeciśnięty czosnek i przyprawy i dokładnie mieszamy. Masę dyniową mieszamy z ugotowaną kaszą.

Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wykładamy masę kaszowo-dyniową. Na nią układamy pokrojoną w plastry cebulę, brokuła podzielonego na różyczki i pokrojoną mozzarellę

Brokuła można wcześniej sparzyć lub podgotować, ale ja daję surowego, ponieważ wolę żeby był chrupiący i lekko twardy 


Zapiekamy 20 minut w 190 stopniach bez przykrycia.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty