Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Fit zapiekanka dyniowo-brokułowa z kaszą bulgur



Pyszna, zdrowa i kolorowa zapiekanka z kaszą i puree dyniowym.

Składniki (na 4 porcje):

  • Dynia - 300g
  • Brokuł - 1szt
  • Kasza bulgur - 200g
  • Mozzarella - 1szt (125g)
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Masło - 1 łyżka
  • Przyprawy: pieprz, przyprawa do ziemniaków, gałka muszkatołowa, papryka, tymianek


Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy na wodzie, aż zmięknie. Wodę dolewamy w razie potrzeby. Kiedy dynia będzie miękka, odcedzamy ją i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy łyżkę masła, jogurt, przeciśnięty czosnek i przyprawy i dokładnie mieszamy. Masę dyniową mieszamy z ugotowaną kaszą.

Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wykładamy masę kaszowo-dyniową. Na nią układamy pokrojoną w plastry cebulę, brokuła podzielonego na różyczki i pokrojoną mozzarellę

Brokuła można wcześniej sparzyć lub podgotować, ale ja daję surowego, ponieważ wolę żeby był chrupiący i lekko twardy 


Zapiekamy 20 minut w 190 stopniach bez przykrycia.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty