Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Fit zapiekanka dyniowo-brokułowa z kaszą bulgur



Pyszna, zdrowa i kolorowa zapiekanka z kaszą i puree dyniowym.

Składniki (na 4 porcje):

  • Dynia - 300g
  • Brokuł - 1szt
  • Kasza bulgur - 200g
  • Mozzarella - 1szt (125g)
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Masło - 1 łyżka
  • Przyprawy: pieprz, przyprawa do ziemniaków, gałka muszkatołowa, papryka, tymianek


Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy na wodzie, aż zmięknie. Wodę dolewamy w razie potrzeby. Kiedy dynia będzie miękka, odcedzamy ją i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy łyżkę masła, jogurt, przeciśnięty czosnek i przyprawy i dokładnie mieszamy. Masę dyniową mieszamy z ugotowaną kaszą.

Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wykładamy masę kaszowo-dyniową. Na nią układamy pokrojoną w plastry cebulę, brokuła podzielonego na różyczki i pokrojoną mozzarellę

Brokuła można wcześniej sparzyć lub podgotować, ale ja daję surowego, ponieważ wolę żeby był chrupiący i lekko twardy 


Zapiekamy 20 minut w 190 stopniach bez przykrycia.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty