Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Chlebek cebulowy - pszenno orkiszowy


Domowy mieszany chleb z chrupiącą skórką, smażoną cebulą i rozmarynem. Smakuje wyśmienicie z samym masłem!

Składniki:

  • Cebula czerwona - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Mąka pszenna - 220g (+ do obsypania wierzchu chleba)
  • Mąka orkiszowa - 80g 
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Drożdże świeże - 30g
  • Woda - 200ml
  • Rozmaryn suszony - 1 łyżka



Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Cebula powinna być szklista, ale nie przypalona.
Odstawiamy do wystudzenia.

W połowie szklanki ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i cukier. Odstawiamy na 10 minut. Potem łączymy z mąką, solą i resztą wody. Wyrabiamy ciasto - powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.

Dodajemy cebulę i rozmaryn (najlepiej przetarty w moździerzu). Jeszcze raz wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu.

Po tym czasie przekładamy do natłuszczonej formy keksowej. Wierzch chleba posypujemy mąką. Zostawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia.

Pieczemy w 200 stopniach 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 45 minut.

Po upieczeniu zostawiamy chleb do wystudzenia na kratce.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty