Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Chlebek cebulowy - pszenno orkiszowy


Domowy mieszany chleb z chrupiącą skórką, smażoną cebulą i rozmarynem. Smakuje wyśmienicie z samym masłem!

Składniki:

  • Cebula czerwona - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Mąka pszenna - 220g (+ do obsypania wierzchu chleba)
  • Mąka orkiszowa - 80g 
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Drożdże świeże - 30g
  • Woda - 200ml
  • Rozmaryn suszony - 1 łyżka



Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Cebula powinna być szklista, ale nie przypalona.
Odstawiamy do wystudzenia.

W połowie szklanki ciepłej wody rozpuszczamy drożdże i cukier. Odstawiamy na 10 minut. Potem łączymy z mąką, solą i resztą wody. Wyrabiamy ciasto - powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk.

Dodajemy cebulę i rozmaryn (najlepiej przetarty w moździerzu). Jeszcze raz wyrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu.

Po tym czasie przekładamy do natłuszczonej formy keksowej. Wierzch chleba posypujemy mąką. Zostawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia.

Pieczemy w 200 stopniach 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 45 minut.

Po upieczeniu zostawiamy chleb do wystudzenia na kratce.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty