Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka gyrosowa z prażoną ciecierzycą


Sałatka z przyprawą gyros, ale bez kurczaka. Za to z chrupiącą, prażoną w przyprawie cieciorką. Kolorowa, zdrowa i przepyszna. Sprawdzi się idealnie jako fit sałatka imprezowa lub śniadanie do lunchboxa.


Składniki:

  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka
  • Olej - 1łyżka
  • Przyprawa gyros - 1 łyżeczka
  • Ogórek zielony - 1szt
  • Sałata zielona - 6 liści
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Rzodkiewki - 5szt
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Cebula czerwona - 1 szt
  • Sos:
  • Jogurt naturalny (najlepiej grecki) - 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Przyprawa gyros - 1 łyżka

Ciecierzycę z puszki odcedzamy, mieszamy z olejem i łyżeczką przyprawy gyros. Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Ciecierzyca powinna być chrupka na zewnątrz i miękka w środku.


W tym czasie mieszamy składniki na sos, aby się przegryzły.

Warzywa kroimy i mieszamy. Polewamy sosem. Na końcu posypujemy chrupką ciecierzycą.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty