Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Słodki kokosowy ryż z mango


Kleisty, słodki, kokosowy ryż ze świeżym mango. Danie idealne na słodkie śniadanie, deser lub lekki obiad. To danie orientalne, które łatwo wykonasz ze składników dostępnych w Polsce.

Składniki (na 2 porcje):
  • Ryż - 100g
  • Mleko - 200ml
  • Woda - 100ml
  • Cukier - 2 płaskie łyżki
  • Mus kokosowy (miąższ kokosowy) - 2 łyżki
  • Mango - 1szt
  • Chipsy kokosowe do dekoracji


Wodę z mlekiem i cukrem doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ryż i gotujemy na małym ogniu około 20 minut, aż ryż wciągnie cały płyn.
Do ugotowanego ryżu dodajemy mus kokosowy, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem.
Mango obieramy i kroimy - ja część wykrawałam łyżką do lodów, aby uzyskać ładne kulki.
Mniejsze kawałki mango miksujemy na mus.

Ryż podajemy na musie, z kawałkami mango i posypany chipsami kokosowymi.


Jeśli nie macie musu z kokosa, można ryż ugotować na mleku kokosowym zamiast na krowim.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty