Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Słodki kokosowy ryż z mango


Kleisty, słodki, kokosowy ryż ze świeżym mango. Danie idealne na słodkie śniadanie, deser lub lekki obiad. To danie orientalne, które łatwo wykonasz ze składników dostępnych w Polsce.

Składniki (na 2 porcje):
  • Ryż - 100g
  • Mleko - 200ml
  • Woda - 100ml
  • Cukier - 2 płaskie łyżki
  • Mus kokosowy (miąższ kokosowy) - 2 łyżki
  • Mango - 1szt
  • Chipsy kokosowe do dekoracji


Wodę z mlekiem i cukrem doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ryż i gotujemy na małym ogniu około 20 minut, aż ryż wciągnie cały płyn.
Do ugotowanego ryżu dodajemy mus kokosowy, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem.
Mango obieramy i kroimy - ja część wykrawałam łyżką do lodów, aby uzyskać ładne kulki.
Mniejsze kawałki mango miksujemy na mus.

Ryż podajemy na musie, z kawałkami mango i posypany chipsami kokosowymi.


Jeśli nie macie musu z kokosa, można ryż ugotować na mleku kokosowym zamiast na krowim.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty