Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Słodki kokosowy ryż z mango


Kleisty, słodki, kokosowy ryż ze świeżym mango. Danie idealne na słodkie śniadanie, deser lub lekki obiad. To danie orientalne, które łatwo wykonasz ze składników dostępnych w Polsce.

Składniki (na 2 porcje):
  • Ryż - 100g
  • Mleko - 200ml
  • Woda - 100ml
  • Cukier - 2 płaskie łyżki
  • Mus kokosowy (miąższ kokosowy) - 2 łyżki
  • Mango - 1szt
  • Chipsy kokosowe do dekoracji


Wodę z mlekiem i cukrem doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ryż i gotujemy na małym ogniu około 20 minut, aż ryż wciągnie cały płyn.
Do ugotowanego ryżu dodajemy mus kokosowy, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem.
Mango obieramy i kroimy - ja część wykrawałam łyżką do lodów, aby uzyskać ładne kulki.
Mniejsze kawałki mango miksujemy na mus.

Ryż podajemy na musie, z kawałkami mango i posypany chipsami kokosowymi.


Jeśli nie macie musu z kokosa, można ryż ugotować na mleku kokosowym zamiast na krowim.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty