Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Greckie bułeczki


Domowe bułeczki z oliwkami, pomidorami, czosnkiem i miętą. Smakują świetnie podane z serem feta i świeżym pomidorem.

Składniki (na 6 niedużych bułek):
  • Mąka pszenna - 250g
  • Ciepłe mleko - 75ml
  • Woda - 60ml
  • Drożdże świeże - 15g
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Rozpuszczone masło - 1 łyżka
  • Oliwki - 15szt (u mnie fioletowe odmiany Kalamata) - pokrojone w plasterki
  • Suszone pomidory w proszku - 2łyżeczki
  • Czosnek suszony w proszku - 1 łyżeczka
  • Mięta suszona - 1/2 łyżeczki

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut.

Po tym czasie mieszamy z resztą składników i wyrabiamy. Ciasto powinno być elastyczne. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na 6 części, z każdej wyrabiamy bułeczkę (najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi). Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, Tępą stroną noża robimy na bułkach wzór na krzyż (nóż trzeba wcisnąć mocno, prawie do samej blachy). Odstawiamy znów do wyrośnięcia, tym razem na 30 minut.





Bułki pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.
Najlepsze są kiedy lekko przestygną. 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty