Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Stir-fry - Soba ze szparagami na sposób azjatycki


Stir-fry to technika przygotowania dania, polegająca na smażeniu w woku, ciągle mieszając. Moje danie robiłam na patelni. Dzięki szybkiej obróbce cieplnej warzywa zachowują chrupkość i kolor.

Składniki (na 4 porcje):

  • Makaron gryczany Soba - 200g
  • Indyk (filet) - 400g
  • Szparagi zielone - 250g
  • Kalafior (małe różyczki) - 100g
  • Fasola szparagowa - 100g
  • Groszek zielony - 100g
  • Por - 1/2 szt
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Papryka habanero - 1szt
  • Papryka ostra szpiczasta - 2szt
  • Grzyby Mun suszone - garść
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawa chińska - 2 łyżeczki
  • Kumin - 1 łyżeczka
  • Kolendra (w proszku) - 1 łyżeczka
  • Sezam do posypania


Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 15 minut, potem kroimy w plasterki. Szparagi łamiemy, aby pozbyć się twardej końcówki, resztę kroimy. Warzywa kroimy zgodnie z upodobaniami. Czosnek przeciskamy.

Na oleju przesmażamy indyka pokrojonego w kostkę. Kiedy będzie już gotowy dodajemy warzywa (bez szparagów), grzyby mun i przyprawy. Warzywa smażymy kilka minut, często mieszając. Na końcu dodajemy szparagi i ugotowany makaron. Smażymy jeszcze 2 minuty.





Przed podaniem posypujemy sezamem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty