Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Stir-fry - Soba ze szparagami na sposób azjatycki


Stir-fry to technika przygotowania dania, polegająca na smażeniu w woku, ciągle mieszając. Moje danie robiłam na patelni. Dzięki szybkiej obróbce cieplnej warzywa zachowują chrupkość i kolor.

Składniki (na 4 porcje):

  • Makaron gryczany Soba - 200g
  • Indyk (filet) - 400g
  • Szparagi zielone - 250g
  • Kalafior (małe różyczki) - 100g
  • Fasola szparagowa - 100g
  • Groszek zielony - 100g
  • Por - 1/2 szt
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Papryka habanero - 1szt
  • Papryka ostra szpiczasta - 2szt
  • Grzyby Mun suszone - garść
  • Sos sojowy - 2 łyżki
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawa chińska - 2 łyżeczki
  • Kumin - 1 łyżeczka
  • Kolendra (w proszku) - 1 łyżeczka
  • Sezam do posypania


Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 15 minut, potem kroimy w plasterki. Szparagi łamiemy, aby pozbyć się twardej końcówki, resztę kroimy. Warzywa kroimy zgodnie z upodobaniami. Czosnek przeciskamy.

Na oleju przesmażamy indyka pokrojonego w kostkę. Kiedy będzie już gotowy dodajemy warzywa (bez szparagów), grzyby mun i przyprawy. Warzywa smażymy kilka minut, często mieszając. Na końcu dodajemy szparagi i ugotowany makaron. Smażymy jeszcze 2 minuty.





Przed podaniem posypujemy sezamem.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty