Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ziemniaki zapiekane z włoskim nadzieniem


Składniki na 2 porcje:
  • Ziemniak - 1 duży (250-300g)
  • Pomidory - 2szt
  • Suszone pomidory z oleju - 5 plastrów
  • Oliwki - 10 sztuk
  • Mozzarella - 1 szt (125g)
  • Zioła prowansalskie
  • Olej (może być spod pomidorów suszonych) - 1 łyżeczka


Ziemniaka kroimy na pół. Nie obieramy ze skórki. Każdą połówkę zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.

W międzyczasie na patelni na oleju przesmażamy pokrojone pomidory zwykłe i suszone oraz oliwki. Kiedy farsz lekko przestygnie dodajemy dużą ilość ziół prowansalskich i mozzarellę pokrojoną w kostkę.






Upieczone połówki ziemniaka wyciągamy i dużą łyżką wybieramy miąższ ze środka można go potem użyć do sałatki lub puree.

Ziemniaki nadziewamy warzywami z mozzarellą i pieczemy w 180 stopniach 10 minut. Podajemy na gorąco. 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty