Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ziemniaki zapiekane z włoskim nadzieniem


Składniki na 2 porcje:
  • Ziemniak - 1 duży (250-300g)
  • Pomidory - 2szt
  • Suszone pomidory z oleju - 5 plastrów
  • Oliwki - 10 sztuk
  • Mozzarella - 1 szt (125g)
  • Zioła prowansalskie
  • Olej (może być spod pomidorów suszonych) - 1 łyżeczka


Ziemniaka kroimy na pół. Nie obieramy ze skórki. Każdą połówkę zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.

W międzyczasie na patelni na oleju przesmażamy pokrojone pomidory zwykłe i suszone oraz oliwki. Kiedy farsz lekko przestygnie dodajemy dużą ilość ziół prowansalskich i mozzarellę pokrojoną w kostkę.






Upieczone połówki ziemniaka wyciągamy i dużą łyżką wybieramy miąższ ze środka można go potem użyć do sałatki lub puree.

Ziemniaki nadziewamy warzywami z mozzarellą i pieczemy w 180 stopniach 10 minut. Podajemy na gorąco. 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty