Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Zupa kokosowo dyniowa z indykiem



Składniki (na 3 porcje):

  • Dynia - 200g
  • Indyk (gulasz lub filet) - 200g
  • Fasolka szparagowa - 100g
  • Papryka chilli - 1 lub 2 szt
  • Bulion - 300ml
  • Mleko kokosowe - 1 puszka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Pasta curry - 50g
  • Imbir - kawałek ok 2-3cm
  • Cukier - 1 łyżka
  • Liście limonki kaffir - 4 szt
  • Trawa cytrynowa - pół łyżeczki proszku


Do garnka z grubym dnem wsypujemy łyżkę cukru. Podgrzewamy, aż cukier się skarmelizuje. W tym czasie nie mieszamy. Dodajemy pastę curry i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i podgrzewamy 1 minutę. Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy kolejne 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Dodajemy bulion, imbir (w całości, obrany), trawę cytrynową, liście limonki. Gotujemy na małym ogniu 10 minut, aby wywar przeszedł wszystkimi przyprawami.

Po tym czasie wyciągamy imbir i liście. Do gorącego wywaru dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, fasolkę szparagową, chilli w plastrach i pokrojonego w kostkę indyka. Gotujemy, aż dynia zmięknie - w tym czasie indyk też będzie już gotowy.
Zupę można podawać samą, ale także z ryżem lub makaronem ryżowym. 


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty