Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Surówka z białej rzodkwi i gruszki


Biała rzodkiew nie jest u nas tak popularna jak rzodkiew zwyczajna. Ma wyrazisty, nieco ostry smak i sprawdza się świetnie w surówkach. Moja wersja zawiera orzechy, rodzynki i słonecznik. 

Biała rzodkiew jest często mylona z białą rzepą. Rzodkiew jest podłużna (przypomina nieco pietruszkę), a rzepa jest ma kształt bulwy. Oba warzywa są bardzo zdrowe i warto włączyć je do diety.


Składniki na 2 porcje:

  • Biała rzodkiew - 1 szt
  • Marchew - 1 szt
  • Gruszka - 1 szt
  • Rodzynki - 1 garść
  • Orzechy włoskie - 1 garść
  • Słonecznik łuskany - 2 łyżki
  • Majonez - 1 łyżka
  • Pieprz - do smaku

Rzodkiew, marchewkę i gruszkę obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki mieszamy. Najlepiej schłodzić ją chwilę w lodówce. Przed podaniem dekorujemy połówkami orzechów.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 348
Białka (g) – 7,95
Tłuszcze (g) – 22,7
Węglowodany (g) – 26,8

Błonnik (g) – 6,3

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty