Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Surówka z białej rzodkwi i gruszki


Biała rzodkiew nie jest u nas tak popularna jak rzodkiew zwyczajna. Ma wyrazisty, nieco ostry smak i sprawdza się świetnie w surówkach. Moja wersja zawiera orzechy, rodzynki i słonecznik. 

Biała rzodkiew jest często mylona z białą rzepą. Rzodkiew jest podłużna (przypomina nieco pietruszkę), a rzepa jest ma kształt bulwy. Oba warzywa są bardzo zdrowe i warto włączyć je do diety.


Składniki na 2 porcje:

  • Biała rzodkiew - 1 szt
  • Marchew - 1 szt
  • Gruszka - 1 szt
  • Rodzynki - 1 garść
  • Orzechy włoskie - 1 garść
  • Słonecznik łuskany - 2 łyżki
  • Majonez - 1 łyżka
  • Pieprz - do smaku

Rzodkiew, marchewkę i gruszkę obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki mieszamy. Najlepiej schłodzić ją chwilę w lodówce. Przed podaniem dekorujemy połówkami orzechów.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 348
Białka (g) – 7,95
Tłuszcze (g) – 22,7
Węglowodany (g) – 26,8

Błonnik (g) – 6,3

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty