Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Surówka z białej rzodkwi i gruszki


Biała rzodkiew nie jest u nas tak popularna jak rzodkiew zwyczajna. Ma wyrazisty, nieco ostry smak i sprawdza się świetnie w surówkach. Moja wersja zawiera orzechy, rodzynki i słonecznik. 

Biała rzodkiew jest często mylona z białą rzepą. Rzodkiew jest podłużna (przypomina nieco pietruszkę), a rzepa jest ma kształt bulwy. Oba warzywa są bardzo zdrowe i warto włączyć je do diety.


Składniki na 2 porcje:

  • Biała rzodkiew - 1 szt
  • Marchew - 1 szt
  • Gruszka - 1 szt
  • Rodzynki - 1 garść
  • Orzechy włoskie - 1 garść
  • Słonecznik łuskany - 2 łyżki
  • Majonez - 1 łyżka
  • Pieprz - do smaku

Rzodkiew, marchewkę i gruszkę obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki sałatki mieszamy. Najlepiej schłodzić ją chwilę w lodówce. Przed podaniem dekorujemy połówkami orzechów.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 348
Białka (g) – 7,95
Tłuszcze (g) – 22,7
Węglowodany (g) – 26,8

Błonnik (g) – 6,3

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty