Tarta na kruchym, bezglutenowym spodzie z jajeczno-serowym nadzieniem z porem.
Składniki:
Ciasto:
-
Mąka jaglana - 220g
-
Jajko - 1szt
-
Sól - szczypta
-
Jogurt naturalny - 1 łyżka
-
Masło - 100g
Nadzienie:
-
Jajko - 3szt
-
Serek Bieluch - 1szt
-
Ser żółty - 100g
-
Por - 1szt
-
Czosnek - 2 ząbki
-
Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
-
Sól, pieprz
Do posypania:
-
Czarnuszka
- Rozmaryn (opcjonalnie)
Składniki na ciasto zarabiamy. Ważne, aby masło
było zimne - kroimy je na mniejsze kawałki. Ciasto powinno się połączyć,
ale powinno też pozostać kruche.
Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok
pół centymetra. Ciasto zawijamy na wałek i przenosimy do natłuszczonej
blachy. Wykładamy dokładnie blaszkę i odrywamy z boków nadmiar ciasta.
jeśli zrobi wam się dziura w cieście, zalepcie ją, po pieczeniu nie
będzie nic widać.
Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut.
Pora kroimy na plasterki (można kilka plastrów zostawić do dekoracji),
czosnek przeciskamy. Ser ścieramy na tarce. Jajka roztrzepujemy i
dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy.
Na podpieczone ciasto wykładamy masę jajeczną. Posypujemy czarnuszką i
dekorujemy pozostawionymi plasterkami pora. Ja dodałam jeszcze trochę
rozmarynu.
Dopiekamy jeszcze 15-20 minut.
Podajemy na gorąco. Jest pyszna również następnego dnia po podgrzaniu.
Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 tart)
Wartość energetyczna (kcal) – 635
Białka (g) – 24,75
Tłuszcze (g) – 39,73
Węglowodany (g) – 44,93
Błonnik (g) –3,25
Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl
Komentarze
Prześlij komentarz