Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Krucha jaglana tarta porowa z czarnuzką


Tarta na kruchym, bezglutenowym spodzie z jajeczno-serowym nadzieniem z porem.

Składniki:

          Ciasto:
  • Mąka jaglana - 220g
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Masło - 100g

    Nadzienie:
  • Jajko - 3szt
  • Serek Bieluch - 1szt
  • Ser żółty - 100g
  • Por - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz

    Do posypania:

     
  • Czarnuszka
  • Rozmaryn (opcjonalnie)




Składniki na ciasto zarabiamy. Ważne, aby masło było zimne - kroimy je na mniejsze kawałki. Ciasto powinno się połączyć, ale powinno też pozostać kruche.
Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok pół centymetra. Ciasto zawijamy na wałek i przenosimy do natłuszczonej blachy. Wykładamy dokładnie blaszkę i odrywamy z boków nadmiar ciasta. jeśli zrobi wam się dziura w cieście, zalepcie ją, po pieczeniu nie będzie nic widać.

Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut.


Pora kroimy na plasterki (można kilka plastrów zostawić do dekoracji), czosnek przeciskamy. Ser ścieramy na tarce. Jajka roztrzepujemy i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy.

Na podpieczone ciasto wykładamy masę jajeczną. Posypujemy czarnuszką i dekorujemy pozostawionymi plasterkami pora. Ja dodałam jeszcze trochę rozmarynu.

Dopiekamy jeszcze 15-20 minut. 

Podajemy na gorąco. Jest pyszna również następnego dnia po podgrzaniu.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 tart)
Wartość energetyczna (kcal) – 635
Białka (g) – 24,75
Tłuszcze (g) – 39,73
Węglowodany (g) – 44,93

Błonnik (g) –3,25

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty