Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Krucha jaglana tarta porowa z czarnuzką


Tarta na kruchym, bezglutenowym spodzie z jajeczno-serowym nadzieniem z porem.

Składniki:

          Ciasto:
  • Mąka jaglana - 220g
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Masło - 100g

    Nadzienie:
  • Jajko - 3szt
  • Serek Bieluch - 1szt
  • Ser żółty - 100g
  • Por - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz

    Do posypania:

     
  • Czarnuszka
  • Rozmaryn (opcjonalnie)




Składniki na ciasto zarabiamy. Ważne, aby masło było zimne - kroimy je na mniejsze kawałki. Ciasto powinno się połączyć, ale powinno też pozostać kruche.
Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok pół centymetra. Ciasto zawijamy na wałek i przenosimy do natłuszczonej blachy. Wykładamy dokładnie blaszkę i odrywamy z boków nadmiar ciasta. jeśli zrobi wam się dziura w cieście, zalepcie ją, po pieczeniu nie będzie nic widać.

Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190 stopniach przez 10 minut.


Pora kroimy na plasterki (można kilka plastrów zostawić do dekoracji), czosnek przeciskamy. Ser ścieramy na tarce. Jajka roztrzepujemy i dodajemy resztę składników. Dokładnie mieszamy.

Na podpieczone ciasto wykładamy masę jajeczną. Posypujemy czarnuszką i dekorujemy pozostawionymi plasterkami pora. Ja dodałam jeszcze trochę rozmarynu.

Dopiekamy jeszcze 15-20 minut. 

Podajemy na gorąco. Jest pyszna również następnego dnia po podgrzaniu.



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji (1/4 tart)
Wartość energetyczna (kcal) – 635
Białka (g) – 24,75
Tłuszcze (g) – 39,73
Węglowodany (g) – 44,93

Błonnik (g) –3,25

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty