Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Bardzo zielony makaron (makaron z zielonego groszku z warzywami)


Przepis na bezglutenowe, wegańskie, zawierające sporo białka danie z  makaronem z zielonego groszku. Z dużą ilością warzyw, pesto bazyliowym i orzeszkami piniowymi.

Składniki (na 4 porcje):

  • Makaron z zielonego groszku - 200g
  • Cukinia - 1szt
  • Groszek (może być mrożony) - 100g
  • Fasolka szparagowa - 200g
  • Brokuł - 1 szt
  • Szpinak - 100g
  • Jarmuż - kilka liści
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Pesto bazyliowe - 200g
  • Orzeszki piniowe - do posypania

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Cukinię tniemy na cienkie plastry - najlepiej ze skórką. Jeśli jest młoda nie trzeba nawet wykrawać pestek.

Brokuła dzielimy na różyczki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki.

Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojony jarmuż i szpinak i chwilę smażymy. Dodajemy resztę warzyw. Jeśli używacie warzyw mrożonych to powinny trafić na patelnię przed świeżymi. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowany makaron i pesto. Trzymamy na małym ogniu przez 2-3 minuty.

Przed podaniem posypujemy orzeszkami piniowymi 


Dania nie trzeba dodatkowo przyprawiać, ponieważ pesto jest bardzo aromatyczne. 



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 497
Białka (g) – 23,32
Tłuszcze (g) – 24,9
Węglowodany (g) – 41,95

Błonnik (g) –11,03 (!)

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty