Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Bardzo zielony makaron (makaron z zielonego groszku z warzywami)


Przepis na bezglutenowe, wegańskie, zawierające sporo białka danie z  makaronem z zielonego groszku. Z dużą ilością warzyw, pesto bazyliowym i orzeszkami piniowymi.

Składniki (na 4 porcje):

  • Makaron z zielonego groszku - 200g
  • Cukinia - 1szt
  • Groszek (może być mrożony) - 100g
  • Fasolka szparagowa - 200g
  • Brokuł - 1 szt
  • Szpinak - 100g
  • Jarmuż - kilka liści
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Pesto bazyliowe - 200g
  • Orzeszki piniowe - do posypania

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Cukinię tniemy na cienkie plastry - najlepiej ze skórką. Jeśli jest młoda nie trzeba nawet wykrawać pestek.

Brokuła dzielimy na różyczki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki.

Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojony jarmuż i szpinak i chwilę smażymy. Dodajemy resztę warzyw. Jeśli używacie warzyw mrożonych to powinny trafić na patelnię przed świeżymi. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowany makaron i pesto. Trzymamy na małym ogniu przez 2-3 minuty.

Przed podaniem posypujemy orzeszkami piniowymi 


Dania nie trzeba dodatkowo przyprawiać, ponieważ pesto jest bardzo aromatyczne. 



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 497
Białka (g) – 23,32
Tłuszcze (g) – 24,9
Węglowodany (g) – 41,95

Błonnik (g) –11,03 (!)

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty