Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Bardzo zielony makaron (makaron z zielonego groszku z warzywami)


Przepis na bezglutenowe, wegańskie, zawierające sporo białka danie z  makaronem z zielonego groszku. Z dużą ilością warzyw, pesto bazyliowym i orzeszkami piniowymi.

Składniki (na 4 porcje):

  • Makaron z zielonego groszku - 200g
  • Cukinia - 1szt
  • Groszek (może być mrożony) - 100g
  • Fasolka szparagowa - 200g
  • Brokuł - 1 szt
  • Szpinak - 100g
  • Jarmuż - kilka liści
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Pesto bazyliowe - 200g
  • Orzeszki piniowe - do posypania

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Cukinię tniemy na cienkie plastry - najlepiej ze skórką. Jeśli jest młoda nie trzeba nawet wykrawać pestek.

Brokuła dzielimy na różyczki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki.

Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojony jarmuż i szpinak i chwilę smażymy. Dodajemy resztę warzyw. Jeśli używacie warzyw mrożonych to powinny trafić na patelnię przed świeżymi. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowany makaron i pesto. Trzymamy na małym ogniu przez 2-3 minuty.

Przed podaniem posypujemy orzeszkami piniowymi 


Dania nie trzeba dodatkowo przyprawiać, ponieważ pesto jest bardzo aromatyczne. 



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji
Wartość energetyczna (kcal) – 497
Białka (g) – 23,32
Tłuszcze (g) – 24,9
Węglowodany (g) – 41,95

Błonnik (g) –11,03 (!)

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty