Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Winny gulasz wołowy pod ciastem francuskim


Obiad jak z najlepszych restauracji. Mocno winny, zawiesisty gulasz zapiekany pod ciastem francuskim. Pięknie się prezentuje i smakuje wybornie!

Składniki na 2 porcje:

  • Wołowina (u mnie pręga) - 400g
  • Cebula - 2szt
  • Pieczarki - 250g
  • Mąka - 1 płaska łyżka
  • Wino czerwone - 200ml
  • Koncentrat pomidorowy - 1łyżka
  • Przyprawy: papryka słodka - 1 łyżeczka, papryka ostra - 1 łyżeczka, papryka wędzona - 1/2 łyżeczki, pieprz
  • Bulion - 200ml
  • Olej - 1 łyżka
  • Ciasto francuskie
  • Żółtko - 1 szt

Mięso kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy da niego mąkę i przyprawy, mieszamy, aby mięso było dobrze obtoczone w mące. Wrzucamy mięso na rozgrzany olej. Smażymy, aż do zarumienienia. Mięso wołowe powinno być mocno zrumienione - wtedy uwalnia aromat.

Dodajemy cebule pokrojone w kostkę i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Smażymy ok 2 minuty co jakiś czas mieszając. Dodajemy przecier i smażymy minutę. Dodajemy wino i smażymy na dużym ogniu kolejną minutę. Dodajemy bulion i czekamy, aż zacznie się gotować. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż wołowina zmięknie. U mnie trwało to 1 godzinę i 15 minut.

Przekładamy gulasz do naczyń żaroodpornych. Zewnętrze ranty naczyń smarujemy żółtkiem.
Z ciasta wykrawamy kawałki nieco większe niż naczynia (musimy zaczepić boki).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez 15 minut. 



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty