Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Winny gulasz wołowy pod ciastem francuskim


Obiad jak z najlepszych restauracji. Mocno winny, zawiesisty gulasz zapiekany pod ciastem francuskim. Pięknie się prezentuje i smakuje wybornie!

Składniki na 2 porcje:

  • Wołowina (u mnie pręga) - 400g
  • Cebula - 2szt
  • Pieczarki - 250g
  • Mąka - 1 płaska łyżka
  • Wino czerwone - 200ml
  • Koncentrat pomidorowy - 1łyżka
  • Przyprawy: papryka słodka - 1 łyżeczka, papryka ostra - 1 łyżeczka, papryka wędzona - 1/2 łyżeczki, pieprz
  • Bulion - 200ml
  • Olej - 1 łyżka
  • Ciasto francuskie
  • Żółtko - 1 szt

Mięso kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy da niego mąkę i przyprawy, mieszamy, aby mięso było dobrze obtoczone w mące. Wrzucamy mięso na rozgrzany olej. Smażymy, aż do zarumienienia. Mięso wołowe powinno być mocno zrumienione - wtedy uwalnia aromat.

Dodajemy cebule pokrojone w kostkę i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Smażymy ok 2 minuty co jakiś czas mieszając. Dodajemy przecier i smażymy minutę. Dodajemy wino i smażymy na dużym ogniu kolejną minutę. Dodajemy bulion i czekamy, aż zacznie się gotować. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż wołowina zmięknie. U mnie trwało to 1 godzinę i 15 minut.

Przekładamy gulasz do naczyń żaroodpornych. Zewnętrze ranty naczyń smarujemy żółtkiem.
Z ciasta wykrawamy kawałki nieco większe niż naczynia (musimy zaczepić boki).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez 15 minut. 



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty