Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Winny gulasz wołowy pod ciastem francuskim


Obiad jak z najlepszych restauracji. Mocno winny, zawiesisty gulasz zapiekany pod ciastem francuskim. Pięknie się prezentuje i smakuje wybornie!

Składniki na 2 porcje:

  • Wołowina (u mnie pręga) - 400g
  • Cebula - 2szt
  • Pieczarki - 250g
  • Mąka - 1 płaska łyżka
  • Wino czerwone - 200ml
  • Koncentrat pomidorowy - 1łyżka
  • Przyprawy: papryka słodka - 1 łyżeczka, papryka ostra - 1 łyżeczka, papryka wędzona - 1/2 łyżeczki, pieprz
  • Bulion - 200ml
  • Olej - 1 łyżka
  • Ciasto francuskie
  • Żółtko - 1 szt

Mięso kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy da niego mąkę i przyprawy, mieszamy, aby mięso było dobrze obtoczone w mące. Wrzucamy mięso na rozgrzany olej. Smażymy, aż do zarumienienia. Mięso wołowe powinno być mocno zrumienione - wtedy uwalnia aromat.

Dodajemy cebule pokrojone w kostkę i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Smażymy ok 2 minuty co jakiś czas mieszając. Dodajemy przecier i smażymy minutę. Dodajemy wino i smażymy na dużym ogniu kolejną minutę. Dodajemy bulion i czekamy, aż zacznie się gotować. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż wołowina zmięknie. U mnie trwało to 1 godzinę i 15 minut.

Przekładamy gulasz do naczyń żaroodpornych. Zewnętrze ranty naczyń smarujemy żółtkiem.
Z ciasta wykrawamy kawałki nieco większe niż naczynia (musimy zaczepić boki).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez 15 minut. 



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty