Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Winny gulasz wołowy pod ciastem francuskim


Obiad jak z najlepszych restauracji. Mocno winny, zawiesisty gulasz zapiekany pod ciastem francuskim. Pięknie się prezentuje i smakuje wybornie!

Składniki na 2 porcje:

  • Wołowina (u mnie pręga) - 400g
  • Cebula - 2szt
  • Pieczarki - 250g
  • Mąka - 1 płaska łyżka
  • Wino czerwone - 200ml
  • Koncentrat pomidorowy - 1łyżka
  • Przyprawy: papryka słodka - 1 łyżeczka, papryka ostra - 1 łyżeczka, papryka wędzona - 1/2 łyżeczki, pieprz
  • Bulion - 200ml
  • Olej - 1 łyżka
  • Ciasto francuskie
  • Żółtko - 1 szt

Mięso kroimy w niedużą kostkę. Dodajemy da niego mąkę i przyprawy, mieszamy, aby mięso było dobrze obtoczone w mące. Wrzucamy mięso na rozgrzany olej. Smażymy, aż do zarumienienia. Mięso wołowe powinno być mocno zrumienione - wtedy uwalnia aromat.

Dodajemy cebule pokrojone w kostkę i pieczarki pokrojone na ćwiartki. Smażymy ok 2 minuty co jakiś czas mieszając. Dodajemy przecier i smażymy minutę. Dodajemy wino i smażymy na dużym ogniu kolejną minutę. Dodajemy bulion i czekamy, aż zacznie się gotować. Przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu, aż wołowina zmięknie. U mnie trwało to 1 godzinę i 15 minut.

Przekładamy gulasz do naczyń żaroodpornych. Zewnętrze ranty naczyń smarujemy żółtkiem.
Z ciasta wykrawamy kawałki nieco większe niż naczynia (musimy zaczepić boki).

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez 15 minut. 



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty