Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasteczka "Samo zdrowie" z mielonym lnem


Ciasteczka z lnem, chia, kokosem, otrębami i bakaliami. Słodzone pastą daktylową. Można jeść je bez wyrzutów sumienia.

Składniki (na 14szt):
  • Len mielony - 4 łyżki
  • Chia - 2 łyżki
  • Kokos wiórki - 3 łyżki
  • Otręby - 2 łyżki
  • Orzechy mielone włoskie - 2 łyżki
  • Rodzynki - 3 łyżki
  • Żurawina - 2 łyżki
  • Mąka owsiana - 4 łyżki
  • Pasta daktylowa - 2 łyżki*
  • Jajko - 1sz**
  • Olej (u mnie arachidowy) - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 1 łyżeczka
 *Zamiast pasty daktylowej można użyć miodu
 ** W wersji wegańskiej można podmienić jajko na dojrzałego banana.

Wszystkie składniki mieszamy. Masa nie jest zwarta - lekko się kruszy, ale tak ma być. Formujemy kulki i lekko spłaszczamy. Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach 16-18 minut.

Ciasteczka muszą ostygnąć, a najlepsze są następnego dnia. 



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji - 1 ciasteczka ok. 22g
Wartość energetyczna (kcal) –78
Białka (g) – 9,9
Tłuszcze (g) – 3,76
Węglowodany (g) – 7,51

Błonnik (g) –2,86

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl





Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty