Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Ciasteczka "Samo zdrowie" z mielonym lnem


Ciasteczka z lnem, chia, kokosem, otrębami i bakaliami. Słodzone pastą daktylową. Można jeść je bez wyrzutów sumienia.

Składniki (na 14szt):
  • Len mielony - 4 łyżki
  • Chia - 2 łyżki
  • Kokos wiórki - 3 łyżki
  • Otręby - 2 łyżki
  • Orzechy mielone włoskie - 2 łyżki
  • Rodzynki - 3 łyżki
  • Żurawina - 2 łyżki
  • Mąka owsiana - 4 łyżki
  • Pasta daktylowa - 2 łyżki*
  • Jajko - 1sz**
  • Olej (u mnie arachidowy) - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 1 łyżeczka
 *Zamiast pasty daktylowej można użyć miodu
 ** W wersji wegańskiej można podmienić jajko na dojrzałego banana.

Wszystkie składniki mieszamy. Masa nie jest zwarta - lekko się kruszy, ale tak ma być. Formujemy kulki i lekko spłaszczamy. Wykładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach 16-18 minut.

Ciasteczka muszą ostygnąć, a najlepsze są następnego dnia. 



Orientacyjne wartości odżywcze 1 porcji - 1 ciasteczka ok. 22g
Wartość energetyczna (kcal) –78
Białka (g) – 9,9
Tłuszcze (g) – 3,76
Węglowodany (g) – 7,51

Błonnik (g) –2,86

Przy wyliczaniu wartości odżywczych korzystałam ze strony ileważy.pl





Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty