Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ciasto drożdżowo-serowe z białą czekoladą i jagodami


Ciasto jak u babci - drożdżowe z chrupiącą słodką kruszonką. Dzięki dodatkowi serka jest puszyste i leciutkie. Nadzienie to genialne połączenie białej czekolady i jagód. Pychota!

Składniki (na blachę 26cm)
  • Mąka - 400g + na stolnicę
  • Drożdże - 20g
  • Jajko - 1 szt
  • Mleko - 80g
  • Cukier - 20g
  • Masło - 25g
  • Serek homogenizowany waniliowy - 280g
  • Czekolada biała - 1 tabliczka
  • Jagody - 100g
  • Kruszonka:
  • Mąka - 50g
  • Masło - 50g
  • Cukier - 50g


Masło roztapiamy w mleku. Odstawiamy do ostygnięcia - mleko powinno być letnie. Do mleka z masłem dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Teraz dodajemy resztę składników na ciasto - mąkę, jajko, serki homogenizowane. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli używacie rzadszych serków (typu Danio), może być konieczne dodanie większej ilości mąki.

Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce w naczyniu przykrytym bawełnianą ściereczką.


Po tym czasie ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę i lekko rozwałkowujemy - wystarczy na 2cm.

Ciasto posypujemy startą lub pokrojoną w małe kawałki czekoladą i jagodami. Zawijamy w rulon i końce przyklepujemy, aby się nie rozklejały.







Teraz najtrudniejsza część. Wykładamy do natłuszczonej okrągłej formy. 



Jeśli macie problem z zawijaniem ciast możecie pominąć rolowanie. Do formy wyłóżcie 1/3 ciasta, na to połowę czekolady i jagód, znów 1/3 ciasta, pozostałe dodatki i na górę ciasto. Po upieczeniu też będzie fajnie wyglądać.


Ciasto lekko dociskamy, aby wypełniło całą formę i odstawiamy jeszcze na 10 minut.

W tym czasie robimy kruszonkę. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z cukrem i mąką i zagniatamy.

Ciasto posypujemy kawałkami kruszonki. 


  Ciasto pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

Na świeżo jest pyszne, a następnego dnia jeszcze lepsze.






Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty