Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ciasto drożdżowo-serowe z białą czekoladą i jagodami


Ciasto jak u babci - drożdżowe z chrupiącą słodką kruszonką. Dzięki dodatkowi serka jest puszyste i leciutkie. Nadzienie to genialne połączenie białej czekolady i jagód. Pychota!

Składniki (na blachę 26cm)
  • Mąka - 400g + na stolnicę
  • Drożdże - 20g
  • Jajko - 1 szt
  • Mleko - 80g
  • Cukier - 20g
  • Masło - 25g
  • Serek homogenizowany waniliowy - 280g
  • Czekolada biała - 1 tabliczka
  • Jagody - 100g
  • Kruszonka:
  • Mąka - 50g
  • Masło - 50g
  • Cukier - 50g


Masło roztapiamy w mleku. Odstawiamy do ostygnięcia - mleko powinno być letnie. Do mleka z masłem dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Teraz dodajemy resztę składników na ciasto - mąkę, jajko, serki homogenizowane. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli używacie rzadszych serków (typu Danio), może być konieczne dodanie większej ilości mąki.

Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce w naczyniu przykrytym bawełnianą ściereczką.


Po tym czasie ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę i lekko rozwałkowujemy - wystarczy na 2cm.

Ciasto posypujemy startą lub pokrojoną w małe kawałki czekoladą i jagodami. Zawijamy w rulon i końce przyklepujemy, aby się nie rozklejały.







Teraz najtrudniejsza część. Wykładamy do natłuszczonej okrągłej formy. 



Jeśli macie problem z zawijaniem ciast możecie pominąć rolowanie. Do formy wyłóżcie 1/3 ciasta, na to połowę czekolady i jagód, znów 1/3 ciasta, pozostałe dodatki i na górę ciasto. Po upieczeniu też będzie fajnie wyglądać.


Ciasto lekko dociskamy, aby wypełniło całą formę i odstawiamy jeszcze na 10 minut.

W tym czasie robimy kruszonkę. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z cukrem i mąką i zagniatamy.

Ciasto posypujemy kawałkami kruszonki. 


  Ciasto pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

Na świeżo jest pyszne, a następnego dnia jeszcze lepsze.






Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty