Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Ciasto drożdżowo-serowe z białą czekoladą i jagodami


Ciasto jak u babci - drożdżowe z chrupiącą słodką kruszonką. Dzięki dodatkowi serka jest puszyste i leciutkie. Nadzienie to genialne połączenie białej czekolady i jagód. Pychota!

Składniki (na blachę 26cm)
  • Mąka - 400g + na stolnicę
  • Drożdże - 20g
  • Jajko - 1 szt
  • Mleko - 80g
  • Cukier - 20g
  • Masło - 25g
  • Serek homogenizowany waniliowy - 280g
  • Czekolada biała - 1 tabliczka
  • Jagody - 100g
  • Kruszonka:
  • Mąka - 50g
  • Masło - 50g
  • Cukier - 50g


Masło roztapiamy w mleku. Odstawiamy do ostygnięcia - mleko powinno być letnie. Do mleka z masłem dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Teraz dodajemy resztę składników na ciasto - mąkę, jajko, serki homogenizowane. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli używacie rzadszych serków (typu Danio), może być konieczne dodanie większej ilości mąki.

Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce w naczyniu przykrytym bawełnianą ściereczką.


Po tym czasie ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę i lekko rozwałkowujemy - wystarczy na 2cm.

Ciasto posypujemy startą lub pokrojoną w małe kawałki czekoladą i jagodami. Zawijamy w rulon i końce przyklepujemy, aby się nie rozklejały.







Teraz najtrudniejsza część. Wykładamy do natłuszczonej okrągłej formy. 



Jeśli macie problem z zawijaniem ciast możecie pominąć rolowanie. Do formy wyłóżcie 1/3 ciasta, na to połowę czekolady i jagód, znów 1/3 ciasta, pozostałe dodatki i na górę ciasto. Po upieczeniu też będzie fajnie wyglądać.


Ciasto lekko dociskamy, aby wypełniło całą formę i odstawiamy jeszcze na 10 minut.

W tym czasie robimy kruszonkę. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z cukrem i mąką i zagniatamy.

Ciasto posypujemy kawałkami kruszonki. 


  Ciasto pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

Na świeżo jest pyszne, a następnego dnia jeszcze lepsze.






Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty