Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasto drożdżowo-serowe z białą czekoladą i jagodami


Ciasto jak u babci - drożdżowe z chrupiącą słodką kruszonką. Dzięki dodatkowi serka jest puszyste i leciutkie. Nadzienie to genialne połączenie białej czekolady i jagód. Pychota!

Składniki (na blachę 26cm)
  • Mąka - 400g + na stolnicę
  • Drożdże - 20g
  • Jajko - 1 szt
  • Mleko - 80g
  • Cukier - 20g
  • Masło - 25g
  • Serek homogenizowany waniliowy - 280g
  • Czekolada biała - 1 tabliczka
  • Jagody - 100g
  • Kruszonka:
  • Mąka - 50g
  • Masło - 50g
  • Cukier - 50g


Masło roztapiamy w mleku. Odstawiamy do ostygnięcia - mleko powinno być letnie. Do mleka z masłem dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Teraz dodajemy resztę składników na ciasto - mąkę, jajko, serki homogenizowane. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli używacie rzadszych serków (typu Danio), może być konieczne dodanie większej ilości mąki.

Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce w naczyniu przykrytym bawełnianą ściereczką.


Po tym czasie ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę i lekko rozwałkowujemy - wystarczy na 2cm.

Ciasto posypujemy startą lub pokrojoną w małe kawałki czekoladą i jagodami. Zawijamy w rulon i końce przyklepujemy, aby się nie rozklejały.







Teraz najtrudniejsza część. Wykładamy do natłuszczonej okrągłej formy. 



Jeśli macie problem z zawijaniem ciast możecie pominąć rolowanie. Do formy wyłóżcie 1/3 ciasta, na to połowę czekolady i jagód, znów 1/3 ciasta, pozostałe dodatki i na górę ciasto. Po upieczeniu też będzie fajnie wyglądać.


Ciasto lekko dociskamy, aby wypełniło całą formę i odstawiamy jeszcze na 10 minut.

W tym czasie robimy kruszonkę. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z cukrem i mąką i zagniatamy.

Ciasto posypujemy kawałkami kruszonki. 


  Ciasto pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

Na świeżo jest pyszne, a następnego dnia jeszcze lepsze.






Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty