Ciasto jak u babci - drożdżowe z chrupiącą słodką kruszonką. Dzięki dodatkowi serka jest puszyste i leciutkie. Nadzienie to genialne połączenie białej czekolady i jagód. Pychota!
Składniki (na blachę 26cm)
-
Mąka - 400g + na stolnicę
-
Drożdże - 20g
-
Jajko - 1 szt
-
Mleko - 80g
-
Cukier - 20g
-
Masło - 25g
-
Serek homogenizowany waniliowy - 280g
-
Czekolada biała - 1 tabliczka
-
Jagody - 100g
-
Kruszonka:
-
Mąka - 50g
-
Masło - 50g
-
Cukier - 50g
Masło roztapiamy w mleku. Odstawiamy do ostygnięcia - mleko powinno być
letnie. Do mleka z masłem dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do
rozpuszczenia. Teraz dodajemy resztę składników na ciasto - mąkę, jajko,
serki homogenizowane. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Jeśli
używacie rzadszych serków (typu Danio), może być konieczne dodanie
większej ilości mąki.
Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce w naczyniu przykrytym bawełnianą ściereczką.
Po tym czasie ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę i lekko rozwałkowujemy - wystarczy na 2cm.
Ciasto posypujemy startą lub pokrojoną w małe kawałki czekoladą i jagodami. Zawijamy w rulon i końce przyklepujemy, aby się nie rozklejały.
Teraz najtrudniejsza część. Wykładamy do natłuszczonej okrągłej formy.
Jeśli macie problem z zawijaniem ciast możecie pominąć rolowanie. Do
formy wyłóżcie 1/3 ciasta, na to połowę czekolady i jagód, znów 1/3
ciasta, pozostałe dodatki i na górę ciasto. Po upieczeniu też będzie
fajnie wyglądać.
Ciasto lekko dociskamy, aby wypełniło całą formę i odstawiamy jeszcze na 10 minut.
W tym czasie robimy kruszonkę. Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z cukrem i mąką i zagniatamy.
Ciasto posypujemy kawałkami kruszonki.
Ciasto pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Na świeżo jest pyszne, a następnego dnia jeszcze lepsze.
Komentarze
Prześlij komentarz