Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Pałki (podudzia) kurczaka i ziemniak pieczone na kiszonej kapuście


Obiad, który właściwie robi się sam. Mięso pieczone na kapuście kiszonej przechodzi jej aromatem. Podudzia są chrupiące i pozostaje soczyste w środku.

Składniki: (na 3 porcje)

  • Pałki z kurczaka - 500g
  • Przyprawy (marynata do kurczaka): pieprz, pieprz ziołowy, kumin, kolendra, papryka słodka, papryka chilli, sos sojowy - 1 łyżeczka, olej - 1 łyżeczka, sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Ziemniaki - 6szt (u mnie 3 zwykłe i 3 fioletowe dla koloru)
  • Kapusta kiszona - 500g*
* Korzystałam z domowej, dobrze doprawionej kapusty. Jeśli kupujecie samą kapustę, należy do niej dodać startą marchew, kilka liści laurowych i kilka kulek ziela angielskiego. 


Składniki na marynatę mieszamy. Pałki kurczaka nacieramy marynatą i zostawiamy na pół godziny.

Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wykładamy kapustę kiszoną.


Na kapustę wykładamy pałki i ziemniaki pokrojone w ćwiartki.


Pieczemy w 200 stopniach 50 minut pod przykryciem i potem 30 minut bez przykrycia - mięso musi mieć chrupką skórkę.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty