Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pałki (podudzia) kurczaka i ziemniak pieczone na kiszonej kapuście


Obiad, który właściwie robi się sam. Mięso pieczone na kapuście kiszonej przechodzi jej aromatem. Podudzia są chrupiące i pozostaje soczyste w środku.

Składniki: (na 3 porcje)

  • Pałki z kurczaka - 500g
  • Przyprawy (marynata do kurczaka): pieprz, pieprz ziołowy, kumin, kolendra, papryka słodka, papryka chilli, sos sojowy - 1 łyżeczka, olej - 1 łyżeczka, sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Ziemniaki - 6szt (u mnie 3 zwykłe i 3 fioletowe dla koloru)
  • Kapusta kiszona - 500g*
* Korzystałam z domowej, dobrze doprawionej kapusty. Jeśli kupujecie samą kapustę, należy do niej dodać startą marchew, kilka liści laurowych i kilka kulek ziela angielskiego. 


Składniki na marynatę mieszamy. Pałki kurczaka nacieramy marynatą i zostawiamy na pół godziny.

Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wykładamy kapustę kiszoną.


Na kapustę wykładamy pałki i ziemniaki pokrojone w ćwiartki.


Pieczemy w 200 stopniach 50 minut pod przykryciem i potem 30 minut bez przykrycia - mięso musi mieć chrupką skórkę.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty