Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Błyskawiczna sałatka z ciecierzycą


Dla gości z niezapowiedzianą wizytą lub na szybką przekąskę. Genialna sałatka z kilku składników do zrobienia w 5 minut.

Składniki (na 3 porcje)

  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka
  • Rukola - 2 garści
  • Suszone pomidory z oleju - 3 plastry
  • Oliwki (u mnie Kalamon) - 5 szt
  • Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżki
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka


Cieciorkę odcedzamy. Pomidory kroimy w kostkę, a oliwki w plastry. Mieszamy ciecierzycę, oliwki, pomidory, olej i bazylię.

Na talerzu układamy rukolę w formie gniazdka, a do środka dajemy ciecierzycę z dodatkami.
Sałatka jest najlepsza po schłodzeniu

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty