Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Błyskawiczna sałatka z ciecierzycą


Dla gości z niezapowiedzianą wizytą lub na szybką przekąskę. Genialna sałatka z kilku składników do zrobienia w 5 minut.

Składniki (na 3 porcje)

  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka
  • Rukola - 2 garści
  • Suszone pomidory z oleju - 3 plastry
  • Oliwki (u mnie Kalamon) - 5 szt
  • Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżki
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka


Cieciorkę odcedzamy. Pomidory kroimy w kostkę, a oliwki w plastry. Mieszamy ciecierzycę, oliwki, pomidory, olej i bazylię.

Na talerzu układamy rukolę w formie gniazdka, a do środka dajemy ciecierzycę z dodatkami.
Sałatka jest najlepsza po schłodzeniu

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty