Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Błyskawiczna sałatka z ciecierzycą


Dla gości z niezapowiedzianą wizytą lub na szybką przekąskę. Genialna sałatka z kilku składników do zrobienia w 5 minut.

Składniki (na 3 porcje)

  • Ciecierzyca konserwowa - 1 puszka
  • Rukola - 2 garści
  • Suszone pomidory z oleju - 3 plastry
  • Oliwki (u mnie Kalamon) - 5 szt
  • Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżki
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka


Cieciorkę odcedzamy. Pomidory kroimy w kostkę, a oliwki w plastry. Mieszamy ciecierzycę, oliwki, pomidory, olej i bazylię.

Na talerzu układamy rukolę w formie gniazdka, a do środka dajemy ciecierzycę z dodatkami.
Sałatka jest najlepsza po schłodzeniu

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty