Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Mazurek budyniowo-kajmakowy z bakaliami

Mazurek budyniowo-kajmakowy z bakaliami
 

Wypełniony kremem kajmakowym i słodkimi bakaliami Wielkanocny mazurek. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a z pewnością zachwyci gości i domowników.

Składniki:

Kruchy spód:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Cukier - 30g
  • Masło zimne - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Śmietana 18% (lub gęsty jogurt) - 1 łyżka
Nadzienie budyniowo-kajmakowe:
  • Żółtka - 4szt
  • Naturalny aromat waniliowy - kilka kropel
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Mąka pszenna - 1 łyżka
  • Mleko - 350ml
  • Kajmak - 300g
Dodatkowo:
  • Migdały całe - 40g
  • Migdały płatki - 40g
  • Bakalie - 120g (u mnie mix: kandyzowany ananas, rodzynki, żurawina, daktyle, morele)

 

Kruchy spód:
Zimne masło trzemy na tarce lub kroimy w kostkę. Dodajemy mąkę, cukier, jajko i śmietanę. Zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto na tartę rozwałkowujemy, można przy tym lekko podsypać mąką. Ciasto układamy na blasze, najłatwiej przenieść je za pomocą wałka. Używałam blachy 30x18cm. Spód blachy nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.


Masa:
Żółtka ubijamy z kajmakiem na gładką masę. Dodajemy aromat waniliowy i mąki.
Mleko gotujemy. Gorące mleko dolewamy bardzo powoli do masy jajecznej. Cały czas mieszamy (ja używałam trzepaczki). Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Masę kajmakową wylewamy na ciasto.


Migdały siekamy, bakalie kroimy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aż leciutko się zarumienią.
Mieszamy wszystkie bakalie i wykładamy równomiernie na ciasto. Lekko dociskamy.

Ciasto po ostudzeniu wkładamy do lodówki na całą noc.

 

Mazurek budyniowo-kajmakowy z bakaliami

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty