Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Zupa z tofu i cykorią
Zupa w orientalnym stylu z tofu, cykorią i pieczarkami. Kwaśno pikantny smak nadaje jej pasta tom yum, a kremową konsystencję mleczko kokosowe.
Składniki:
- Bulion dowolny mięsny lub warzywny - 1 litr
- Mleko kokosowe - 200ml
- Pasta tom yum - 2 łyżki
- Pieczarki - 10szt
- Cykoria - 2szt
- Papryka - 1szt
- Groszek zielony - 100g
- Sos sojowy, pieprz - do smaku
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
- Makaron sojowy - 200g
- Szczypiorek do posypania
- Tofu naturalne - 400g
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Sos ostrygowy lub rybny - 1 łyżka
- Przyprawa do potraw chińskich - 1 łyżeczka
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Olej sezamowy - 1 łyżka
Tofu najlepiej przygotować dzień wcześniej. Mieszamy sos sojowy, sos ostrygowy, przyprawę i cukier. Dodajemy tofu pokrojone w kostkę i wkładamy do lodówki. Tak zamarynowane tofu będzie smakowało zdecydowanie lepiej.
Przed samym podaniem tofu smażymy na oleju sezamowym, aż ze wszystkich stron ładnie się zarumieni.
Do zrobienia zupy użyłam buliony drobiowego, gotowanego z korzeniem lubczyku, kapustą i selerem. Taki bulion nadaje zupie pełniejszy smak. W wersji wegetariańskiej i wegańskiej korzystamy oczywiście z bulionu warzywnego.
Bulion mieszamy z mlekiem kokosowym, koncentratem i pastą tom yum. Kiedy zacznie się wrzeć dodajemy groszek, pokrojone pieczarki, paprykę i cykorię. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na talerzach układamy makaron i przesmażone tofu. Zalewamy gorącą zupą i dekorujemy szczypiorkiem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz