Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Zupa krem z batatów z klopsikami

Zupa krem z batatów z klopsikami

Zupa z batatów z dodatkiem mleczka kokosowego - kremowa, słodko-pikantna, lekko orientalna. Idealnie pasują do niej klopsiki z mięsa mielonego z curry. To świetny, rozgrzewający obiad, idealny na zimniejsze dni.

Składniki:

Zupa:
  • Bataty - 2szt małe (ok. 300g)
  • Marchew - 1szt
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 3ząbki
  • Kapusta biała - 2 liście
  • Cukinia - 1szt mała
  • Mleko kokosowe - 400ml
  • Pasta curry - 1 łyżeczka
  • Bulion drobiowy - 500ml
  • Pasta paprykowa ostra - 1 łyżka płaska
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Pieprz - do smaku
  • Olej - 1 łyżka
Klopsiki:
  • Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 450g
  • Jajko - 1szt
  • Curry - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona (u mnie chipotle) - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz
  • Bułka tarta - ok. 3 łyżki
  • Olej do smażenia

Zupa.
Na oleju smażymy pokrojoną w ósemki cebulę. Po 2 minutach dodajemy czosnek i smażymy, aż lekko się zarumieni. Dodajemy pokrojone: marchew, kapustę, cukinię i bataty. Smażymy około 5 minut, często mieszając. Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, dodajemy pastę curry, cukier i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Miksujemy blenderem na gładki krem.

Klopsiki.
Mieszamy mięso mielone, jajko, curry, paprykę, pieprz i bułkę tartą, aby uzyskać gładką masę. Odrywamy po kawałku, formujemy kulki i wyrabiamy w ręce, aby klopsy dobrze się trzymały.
Smażymy na niedużej ilości oleju, na niedużym ogniu. Klopsiki obracamy, aby ładnie się zarumieniły ze wszystkich stron.
Po smażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

Podajemy gorącą zupę z klopsikami. Można zjeść zupę samodzielnie, albo podać z chlebem lub ryżem.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty