Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Zupa krem z batatów z klopsikami
Zupa z batatów z dodatkiem mleczka kokosowego - kremowa, słodko-pikantna, lekko orientalna. Idealnie pasują do niej klopsiki z mięsa mielonego z curry. To świetny, rozgrzewający obiad, idealny na zimniejsze dni.
Składniki:
- Bataty - 2szt małe (ok. 300g)
- Marchew - 1szt
- Cebula - 1szt
- Czosnek - 3ząbki
- Kapusta biała - 2 liście
- Cukinia - 1szt mała
- Mleko kokosowe - 400ml
- Pasta curry - 1 łyżeczka
- Bulion drobiowy - 500ml
- Pasta paprykowa ostra - 1 łyżka płaska
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Pieprz - do smaku
- Olej - 1 łyżka
- Mięso mielone (u mnie wieprzowe) - 450g
- Jajko - 1szt
- Curry - 1 łyżeczka
- Papryka ostra mielona (u mnie chipotle) - 1/2 łyżeczki
- Pieprz
- Bułka tarta - ok. 3 łyżki
- Olej do smażenia
Zupa.
Na oleju smażymy pokrojoną w ósemki cebulę. Po 2 minutach dodajemy czosnek i smażymy, aż lekko się zarumieni. Dodajemy pokrojone: marchew, kapustę, cukinię i bataty. Smażymy około 5 minut, często mieszając. Zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, dodajemy pastę curry, cukier i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Miksujemy blenderem na gładki krem.
Klopsiki.
Mieszamy mięso mielone, jajko, curry, paprykę, pieprz i bułkę tartą, aby uzyskać gładką masę. Odrywamy po kawałku, formujemy kulki i wyrabiamy w ręce, aby klopsy dobrze się trzymały.
Smażymy na niedużej ilości oleju, na niedużym ogniu. Klopsiki obracamy, aby ładnie się zarumieniły ze wszystkich stron.
Po smażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Podajemy gorącą zupę z klopsikami. Można zjeść zupę samodzielnie, albo podać z chlebem lub ryżem.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz