Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Udka z kurczaka w sosie grzybowym
Udka z kurczaka w niesamowicie kremowym i aromatycznym sosie z suszonych grzybów z dodatkiem mascarpone. Idealnie pasuje do kaszy gryczanej i domowych buraczków.
Składniki:
- Grzyby leśne suszone - 50g
- Udka z kurczaka - 6szt
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Olej - 1 łyżka
- Bulion - 200ml
- Tymianek suszony - 1 łyżeczka
- Sos sojowy lub sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Mascarpone - 1-2 łyżki
Grzyby szykujemy na około 12 godzin przed gotowaniem. Zalewamy letnią, przegotowaną wodą i odstawiamy pod przykryciem. Dzięki temu znacznie skrócimy czas gotowania.
Kurczaka osuszamy, oprószamy pieprzem i słodką papryką. Smażymy z obu stron na oleju, aż lekko się zarumieni. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do miękkości, czyli około 1 godziny.
Teraz dodajemy namoczone grzyby i 3 łyżki zalewy. Uwaga, na piasek z grzybów, który może być na dnie naczynia! Pozostałą zalewę możemy zostawić do zrobienia zupy grzybowej.
Gotujemy kolejne 15 minut już bez przykrycia, aby odparować sos. Dodajemy mascarpone, tymianek i doprawiamy sosem sojowym i pierzem. Gotujemy, aż uzyskamy taką gęstość, jaka nam odpowiada.
Podajemy z ulubionymi dodatkami - ja zdecydowałam się na kaszę gryczaną i buraki.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz