Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Tarta orkiszowa ze szpinakiem i Parmigiano Reggiano
Tarta na kruchym cieście z mąką orkiszową, z nadzieniem szpinakowo-śmietanowym. Smak podkręca intensywny i lekko pikantny ser Parmigiano Reggiano. Tarta wygląda jak marzenie, jest bardzo łatwa w wykonaniu.
Składniki:
- Mąka orkiszowa - 100g
- Mąka pszenna - 120g
- Jajko - 1szt
- Sól - 1/2 łyżeczki
- Jogurt lub śmietana - 1 łyżka
- Zimne masło - 100g
- Boczek wędzony - 100g
- Szpinak mrożony - 450g
- Czosnek - 3 ząbki
- Cebula - 1szt
- Jajka - 3szt
- Śmietana 12% lub 18% - 200g
- Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz
- Ser Parmigiano Reggiano - 50g
- Babka płesznik lub inne ziarenka - 1 łyżka
Mieszamy mąki, starte na tarce zimne masło, jajko, sól i jogurt. Zagniatamy, aż składniki się połączą. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
W tym czasie możemy zrobić farsz.
Na patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę. Gdy lekko się zarumieni dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, a po kilku minutach przeciśnięty czosnek. Razem smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy szpinak i smażymy, jeszcze 10 minut.
Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy przestudzony szpinak z boczkiem, mieszamy.
Wracamy do ciasta. Rozwałkowujemy ciasto na wielkość blachy do tarty. Przekładamy i dokładnie obklejamy boki formy. Na spodzie robimy dziurki widelcem.
Tartę warto obciążyć - ja kładłam na niej papier do pieczenia i wysypywałam suchą fasolę. Dzięki temu spód się nie wybrzuszy.
Sam spód podpiekamy w 190 stopniach przez 10 minut. Wyciągamy, zdejmujemy obciążenie i wlewamy nadzienie. Całość posypujemy serem Parmigiano Reggiano i babką płesznik.
Dopiekamy kolejne 25-30 minut w 190 stopniach.
Tarta smakuje wyśmienicie i na ciepło i na zimno.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz