Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Tarta orkiszowa ze szpinakiem i Parmigiano Reggiano

Tarta orkiszowa ze szpinakiem i Parmigiano Reggiano

Tarta na kruchym cieście z mąką orkiszową, z nadzieniem szpinakowo-śmietanowym. Smak podkręca intensywny i lekko pikantny ser Parmigiano Reggiano. Tarta wygląda jak marzenie, jest bardzo łatwa w wykonaniu.

Składniki:

Tarta:
  • Mąka orkiszowa - 100g
  • Mąka pszenna - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Jogurt lub śmietana - 1 łyżka
  • Zimne masło - 100g
Nadzienie:
  • Boczek wędzony - 100g
  • Szpinak mrożony - 450g
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula - 1szt
  • Jajka - 3szt
  • Śmietana 12% lub 18% - 200g
  • Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz
  • Ser Parmigiano Reggiano - 50g
  • Babka płesznik lub inne ziarenka - 1 łyżka

Mieszamy mąki, starte na tarce zimne masło, jajko, sól i jogurt. Zagniatamy, aż składniki się połączą. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

W tym czasie możemy zrobić farsz.
Na patelni smażymy boczek pokrojony w kostkę. Gdy lekko się zarumieni dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, a po kilku minutach przeciśnięty czosnek. Razem smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy szpinak i smażymy, jeszcze 10 minut.
Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy przestudzony szpinak z boczkiem, mieszamy.

Wracamy do ciasta. Rozwałkowujemy ciasto na wielkość blachy do tarty. Przekładamy i dokładnie obklejamy boki formy. Na spodzie robimy dziurki widelcem.
Tartę warto obciążyć - ja kładłam na niej papier do pieczenia i wysypywałam suchą fasolę. Dzięki temu spód się nie wybrzuszy.
Sam spód podpiekamy w 190 stopniach przez 10 minut. Wyciągamy, zdejmujemy obciążenie i wlewamy nadzienie. Całość posypujemy serem Parmigiano Reggiano i babką płesznik.
Dopiekamy kolejne 25-30 minut w 190 stopniach.

Tarta smakuje wyśmienicie i na ciepło i na zimno.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty