Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Gofry belgijskie

Gofry z ciasta drożdżowego - chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Genialne na ciepło i na zimno. Smakują świetnie ze świeżymi owocami czy bitą śmietaną. Składniki: Mąka pszenna - 250g Mleko w temperaturze pokojowej - 125ml Jajka - 2szt Masło - 100g Sól - szczypta Drożdże suche - 7g Cukier waniliowy - 1 łyżeczka Cukier - 70g (oryginalnie dużo więcej, ale ja wolę mniej słodkie) Tłuszcz do nasmarowania gofrownicy Oryginalne gofry belgijskie są bardzo słodkie. Zmniejszyłam ilość cukru do 70g i gofry nadal były słodkie, ale jak dla mnie idealnie. Jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie nawet 100g cukru. Masło rozpuszczamy. Dodajemy mleko i mieszamy. Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajka i mleko z masłem. Mieszamy całość bardzo dokładnie łyżką.   Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gofrownicę natłuszczamy i nagrzewamy. Wykładamy porcje ciasta (wielkości dużej, pełnej łyżki). Pieczemy do zarumienienia zgodnie z naszymi prefer

Seromakowiec z brzoskwiniami

Seromakowiec z brzoskwiniami

Rewelacyjny seromakowiec na kruchym kakaowym cieście. Sprawdzi się na większe okazji oraz po prostu na weekend. Do zrobienia go nie musicie sparzać maku!

Składniki na blaszkę 23x35cm:

Ciasto kruche:
  • Mąka pszenna - 400g
  • Kakao - 2 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier - 3 łyżki
  • Masło zimne - 200g
  • Żółtka jaj - 5szt
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
Masa serowa:
  • Twaróg z wiaderka - 1kg
  • Jajka - 4szt
  • Jogurt naturalny - 150g
  • Cukier - 160g
  • Budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru - 1szt (40g)
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Kasza manna - 1 łyżka
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka
Masa makowa:
  • Białka jaj - 5szt
  • Cukier - 100g
  • Cukier waniliowy - 15g
  • Mak mielony suchy - 100g
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
Dodatkowo:
  • Brzoskwinie - około 400g (niecała duża puszka)

Ciasto.
Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy żółtka, jogurt i zimne masło starte na tarce. Zagniatamy razem, aż ciasto ładnie się połączy. Dzielimy na 2 części - jedna powinna być trochę większa. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.


Masa serowa.
Twaróg miksujemy z jajkami, cukrem i jogurtem. Dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę i skórkę pomarańczową. Miksujemy wszystko, aż dobrze się wymiesza.

Masa makowa.
Białka ubijemy z odrobiną cukru. Powoli dodajemy porcjami pozostały cukier i cukier waniliowy, cały czas miksujemy. Na końcu dodajemy suchy mak i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszamy.


Pieczenie.
Większą część ciasta układamy w blaszce (u mnie 23x35cm), nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
Na podpieczony spód układamy masę serową, na to masę makową. Brzoskwinie kroimy w większą kostkę lub plasterki. Układamy na masie makowej.
Pozostałą część ciasta trzemy na tarce, na grubych oczkach i układamy na górze ciasta.

Pieczemy w 170 stopniach przez 55 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i dopiekamy jeszcze przez 15 minut.

Po ostudzeniu ciasto bardzo dobrze się trzyma, ładnie się kroi i smakuje wyśmienicie! 

Seromakowiec z brzoskwiniami



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty