Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Rogaliki drożdżowe z masłem orzchowym i czekoladą
Miękkie i puszyste rogaliki z orzechowo-czekoladowym nadzieniem. Sprawdzą się jako słodkie śniadanie - ze szklanką mleka będą smakowały idealnie.
Składniki (na 16szt.):
- Mąka pszenna - 500g
- Drożdże świeże - 40g
- Mleko - 250ml
- Cukier - 4 łyżki
- Jajko - 1szt
- Masło - 50g
- Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
- Sól - szczypta
- Masło orzechowe - 200g
- Czekolada mleczna - 100g
- Jajko - 1 szt do posmarowania
- Orzechy (dowolne, u mnie włoskie) - 1 garść do posypania
Mleko z masłem i 1 łyżeczką cukru podgrzewamy. Masło powinno całkowicie się rozpuścić. Studzimy do ok. 35 stopni i wtedy dodajemy drożdże. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Łączymy przygotowany zaczyn z pozostałymi składnikami: mąką, cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut w ciepłe miejsce.
Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki. Podgrzewamy w kąpieli wodnej. Kiedy zupełnie się rozpuści dodajemy masło orzechowe. Mieszamy, aż masa zupełnie się połączy.
Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła, na około 5mm grubości. Dzielimy na 8 trójkątnych części. Na każdym trójkącie układamy około łyżeczkę nadzienia. Zwijamy od podstawy trójkąta, aż po czubek. Boki zawijamy, aby uzyskać rogaliki
Gotowe rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy poszatkowanymi orzechami. Zostawiamy na kolejne 15 minut.
Pieczemy w 180 stopniach przez 18-20 minut, aż do zarumienienia. Po pieczeniu studzimy na kratce
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Moi synowie piszczeliby z zachwytu :)
OdpowiedzUsuń:) koniecznie wypróbuj!
Usuń