Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Pikantna kiełbasa z piekarnika

Pikantna kiełbasa z piekarnika

Kiełbasa w przyprawach pieczona w piekarniku - pikantna, z chrupiącą skórką i nutą wędzonej papryki. W cieplejszym okresie można oczywiście zrobić ją na grillu.

Składniki:

  • Kiełbasa - 500g
  • Olej - 1 łyżka
  • Papryka wędzona - 1/2 płaskiej łyżeczki
  • Papryka słodka - 1/2 płaskiej łyżeczki
  • Papryka ostra - odrobina
  • Pieprz mielony - odrobina
  • Czosnek granulowany - szczypta

Olej mieszamy ze wszystkimi przyprawami. Kiełbasy nacinamy i smarujemy olejem z przyprawami. Najlepiej pozostawić je na co najmniej godzinę, aby się zamarynowały.
Kiełbasy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez około 30-35 minut. W połowie obracamy, aby z obu stron dobrze się zarumieniły.
Kiełbasę podajemy z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami i surówką.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty