Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Pączki jeżyny z amaretto

Pączki jeżyny z amaretto

Miękkie i puszyste pączki z kremowym nadzieniem z amaretto i słodko-kwaśnym dżemem jeżynowym. Nie są zbyt słodkie, jeżyny świetnie przełamują migdałowy smak amaretto. Skoro nawet teściowa je pochwaliła, to zdecydowanie warto je wypróbować ;) 

Składniki na 6-7 pączków:

  • Mąka pszenna - 250g
  • Mleko ciepłe - 120ml
  • Żółtka jaj - 2szt
  • Cukier - 20g
  • Drożdże świeże - 15g
  • Masło - 25g
  • Sól - szczypta
  • Spirytus - 1 łyżka
  • Olej - ok 1-1,5 litra
Krem amaretto:
  • Śmietanka 36% - 500ml
  • Cukier puder - 3 łyżki
  • Likier Amaretto - 2 łyżki
  • Żelatyna - 1 łyżka
Dodatkowo:
  • Dżem jeżynowy lub inny kwaskowy
  • Migdały płatki - 3 łyżki

Najpierw przygotowujemy zaczyn. 1/4 szklanki mleka mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Kiedy mocno się spieni łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto zarabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Po wyrośnięciu, ciasto układamy na lekko podsypanej mąką stolnicy i wałkujemy na około 2cm. Wycinamy koła szklanką o średnicy 7-8cm. Mi udało się wykroić 6 pączków, a z resztki ciasta zrobiłam jeszcze jedną sztukę.
Pączki odstawiamy znów w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.

Do garnka wlewamy olej. Podgrzewamy go do około 190 stopni. Jeśli nie macie termometru cukierniczego, można oderwać kawałek ciasta i wrzucić do rozgrzanego oleju. Jeśli wypływa na wierzch i się ładnie rumieni, można smażyć pączki.
Pączki wkładamy partiami - będą jeszcze rosły więc potrzebują miejsca. Ja smażyłam po 2szt.
Smażymy je około 2-3 minuty z obu stron. Jeśli za szybko się rumienią, zmniejszamy ogień. Po smażeniu wyjmujemy łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
Po ostudzeniu pączków, możemy je przekroić i nadziewać.

Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, często mieszając. Powinny lekko się zarumienić. Zdejmujemy z patelni i studzimy.

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy. Podgrzewamy lekko, aby żelatyna się rozpuściła. Dolewamy do śmietanki, cały czas miksując. Na końcu dodajemy jeszcze amaretto i bardzo krótko miksujemy.

Krem wkładamy do szprycy. Górną połowę pączka dekorujemy kremem i układamy na nim prażone płatki migdałowe.

Dolną połowę pączków smarujemy dżemem, na nim układamy krem i zamykamy górną połową pączka.
 

Pączki jeżyny z amaretto

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty