Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Sernik kakaowy z wiśniami

Sernik kakaowy z wiśniami

Przepyszny sernik na kruchym cieście, z kakao, wiśniami i polewą czekoladową. Jest delikatny, nie bardzo słodki. Sernik z tego przepisu zawsze się udaje!

Składniki:

Kruchy spód:
  • Mąka pszenna - 200g
  • Masło zimne - 100g
  • Cukier - 40g
  • Jajko - 1 szt + 2 żółtka
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Sól - szczypta
Masa serowa:
  • Ser - 1 kg (może być z wiaderka)
  • Jajka - 6szt
  • Cukier - 3/4 szklanki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Masło - 100g
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • Kasza manna - 4 łyżki
  • Jogurt naturalny - 4 łyżki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Wiśnie drylowane - 200g + do dekoracji
  • Kakao - 3 łyżki
Polewa czekoladowa:
  • Masło - 100g
  • Cukier - 100g
  • Mleko - 3 łyżki
  • Kakao - 4 łyżki

 

Sernik piekłam w tortownicy 24cm.

Kruchy spód:
Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy cukier, mąkę, jajko, żółtka, jogurt i sól. Zagniatamy, do uzyskania jednolitego ciasta. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Masa serowa:
Masło roztapiamy i zostawiamy do przestygnięcia.
Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Dodajemy po kolei pozostałe składniki: ser, jogurt, kaszę, mąkę ziemniaczaną, roztopione masło, proszek, kakao i cukier waniliowy, cały czas mieszając mikserem. Na końcu dodajemy ubite białka i wiśnie, mieszamy ręcznie.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy ciasto. Można je rozwałkować, albo odrywać po kawałku, układać i dociskać już w foremce.
Na spód wylewamy masę serową.  Pieczemy w 180 stopniach przez 60-70 minut. W połowie warto przykryć sernik papierem do pieczenia, aby góra nie spiekła się za mocno.
Po upieczeniu sernik studzimy.

Polewa czekoladowa:
Masło podgrzewamy z cukrem. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy mleko. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i mieszamy, aż do uzyskania gładkiej polewy.

Ostudzony sernik polewamy polewą i od razu układamy owoce. Ja użyłam czereśni w likierze.

Sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty