Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Sałatka z fenkułem i cieciorką

Sałatka z fenkułem i cieciorką

Sałatka z fenkułem czyli koprem włoskim, ciecierzycą i sosem tahini. Pyszna i wyjątkowo chrupiąca! Świetnie sprawdza się do dań z grilla.

Składniki:

  • Fenkuł - 1szt
  • Ogórek gruntowy - 2szt
  • Papryka żółta - 1szt
  • Ciecierzyca konserwowa - 120g
  • Sezam - 1 łyżka
Sos:
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Majonez - 1 łyżka
  • Tahini - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sos z jalapeno (lub inny ostry) - 1 łyżeczka
  • Sumak mielony - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz - do smaku

Fenkuł obieramy z zewnętrznych warstw, odkrawamy nać i dolną cześć bulwy. Resztę kroimy w paski. Do surówki dodajemy także posiekaną nać fenkułu, przypominające nasz koperek.
Ogórki kroimy w plasterki, paprykę w paski. Ciecierzycę odcedzamy.

Sos:
Mieszamy jogurt z majonezem, tahini, ostrym sosem i sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą konsystencję, Doprawiamy sumakiem i pieprzem.

Warzywa łączymy z sosem. Przed podaniem posypujemy sezamem. Sałatka najlepiej smakuje lekko schłodzona.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty