Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Kawa mrożona Dalgona - koreańska kawa

Kawa mrożona Dalgona - koreańska kawa

Wyjątkowo kremowy napój z puszystą kawową pianką. Dalgona jest bardzo słodka, więc spokojnie można ją potraktować jako kawowy deser. Sprawdzi się idealnie w gorące dni.

Składniki na 2 porcje:

  • Kawa rozpuszczalna - 2 łyżki
  • Cukier - 2 łyżki
  • Gorąca woda - 2 łyżki
  • Mleko (lub napój roślinny) - 2x po 1/2 szklanki
  • Kostki lodu

Kawę rozpuszczalną, cukier i gorącą wodę ubijamy na puszystą, gęstą, gładką piankę. Najlepiej użyć do tego spieniacza do mleka lub miksera.
Do szklanek wlewamy mleko i wkładamy kostki lodu - ja do każdej szklanki dałam po 4. Na mleku delikatnie układamy kawową piankę. Górę można udekorować np. startą czekoladą.
Kawa najlepiej prezentuje się w wysokich, przezroczystych szklankach.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty