Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Hot dogi z grecką nutą

Hot dogi z grecką nutą

Hot dogi w nietypowym wydaniu. Zamiast parówek użyłam mięsa mielonego, dodałam oliwki i domowe tzatziki. Smakują genialnie! Takimi hot dogami z pewnością zaskoczycie i zachwycicie swoich gości. 

Składniki:

Podłużne kotlety mielone:
  • Mięso mielone - 500g (ja użyłam wieprzowego)
  • Olej - 2 łyżki
  • Przyprawy:
  • Paprka słodka, czosnek granulowany, przyprawa do gyrosa, kumin
Tzatziki:
  • Ogórek gruntowy - 2 szt
  • Jogurt naturalny gęsty - 150g
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Mięta - kilka liści
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Ocet - 1 łyżeczka (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • Podłużne bułki do hot dogów - 4szt
  • Oliwki
  • Marynowane jalapeno

Mięso.
Mięso mielone mieszamy z olejem i przyprawami. Dokładnie mieszamy. Dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy podłużne kotlety.
Kotlety smażymy na średnim ogniu, aż ładnie zarumienią się z obu stron.

Mięso możemy także przygotować na grillu, na specjalnych tackach.

Tzatziki.
Ogórki myjemy, ścieramy na tarce. Jeśli są duże, warto przed tarciem wydrążyć je łyżką, aby pozbyć się pestek. Ogórki posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dokładnie je odciskamy.
Jogurt mieszamy z oliwą, przeciśniętymi ząbkami czosnku, posiekaną miętą, przyprawami, odciśniętym ogórkiem i ewentualnie octem. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Oliwki i jalapeno kroimy w plasterki.

Bułki rozkrawamy. Do każdej nakładamy porcję sosu, gorący kotlet, plasterki oliwek i jalapeno.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty