Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Drink blue mojito

Drink blue mojito
 

Mojito (mohito) to bardzo popularny drink na bazie rumu. Limonki i mięta to idealne składniki na letni napój. Proponuję niebieską wersję mojito - z dodatkiem blue curacao.

Składniki na 1 drinka:

  • Rum - 40ml
  • Mięta - kilka listków
  • Limonka - 1/2 szt
  • Syrop blue curacao - 1 łyżka
  • Lód w kostkach lub kruszony
  • Woda gazowana

Limonkę dzielimy na ósemki i wkładamy do wysokiej szklanki. Dodajemy listki mięty i syrop blue curacao. Całość ugniatamy, aby limonka puściła sok - przydaje się do tego tłuczek barmański. Dolewamy rum. Teraz dodajemy kostki lodu lub kruszony lód. Szklankę dopełniamy wodą gazowaną. Podajemy od razu.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty