Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Gofry belgijskie

Gofry z ciasta drożdżowego - chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Genialne na ciepło i na zimno. Smakują świetnie ze świeżymi owocami czy bitą śmietaną. Składniki: Mąka pszenna - 250g Mleko w temperaturze pokojowej - 125ml Jajka - 2szt Masło - 100g Sól - szczypta Drożdże suche - 7g Cukier waniliowy - 1 łyżeczka Cukier - 70g (oryginalnie dużo więcej, ale ja wolę mniej słodkie) Tłuszcz do nasmarowania gofrownicy Oryginalne gofry belgijskie są bardzo słodkie. Zmniejszyłam ilość cukru do 70g i gofry nadal były słodkie, ale jak dla mnie idealnie. Jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie nawet 100g cukru. Masło rozpuszczamy. Dodajemy mleko i mieszamy. Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajka i mleko z masłem. Mieszamy całość bardzo dokładnie łyżką.   Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gofrownicę natłuszczamy i nagrzewamy. Wykładamy porcje ciasta (wielkości dużej, pełnej łyżki). Pieczemy do zarumienienia zgodnie z naszymi prefer

Deser wiśnia-amaretto

Deser wiśnia-amaretto

Galaretka z wiśniami oraz puszysty kremem z kaszy manny z dodatkiem amaretto. Deser wygląda świetnie i smakuje wyjątkowo. Podajemy mocno schłodzony, więc na lato jest idealny!

Składniki:

  • Galaretka wiśniowa - 1szt
  • Wiśnie - 1 szklanka (można użyć świeżych lub z zalewy)
Krem amaretto:
  • Mleko - 300g
  • Kasza manna - 35g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Likier Amaretto - 2 łyżki

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wiśnie drylujemy i układamy w 4 szklaneczkach lub pucharkach. Zalewamy galaretką. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki, aby stężała.

Mleko podgrzewamy z cukrem i kaszą manną, często mieszając, aż zgęstnieje. Zostawiamy do ostudzenia. Najlepiej przykryć kaszę folią spożywczą, wtedy na górze nie zrobi się kożuch.

Po ostudzeniu miksujemy kaszę na wysokich obrotach, aż do uzyskania puszystej masy. Pod koniec miksowania dodajemy likier Amaretto.
Masę z kaszy układamy na galaretce. Górę ozdabiamy wiśniami lub płatkami migdałowymi.

Podajemy mocno schłodzone.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty