Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Cebularze z szynką dojrzewającą

Cebularze z szynką dojrzewającą
Wytrawne drożdżówki z cebulą, serem, szynką dojrzewającą, cheddarem i makiem. Chrupiące i puszyste, sprawdzą się świetnie jako prowiant na wakacyjną wycieczkę.

Składniki na 4 duże lub 6 mniejszych sztuk:

Ciasto:
  • Mąka - 340g
  • Woda ciepła - 170ml
  • Drożdże - 10g
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Oliwa - 4 łyżki + do polewania
Farsz:
  • Cebula - 5szt
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej - 2 łyżki
  • Szynka dojrzewająca - 10 plasterków
  • Ser cheddar tarty - 80g
  • Mak do posypania


Ciasto.
Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie mieszamy z pozostałą mąką, solą i oliwą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Smarujemy oliwą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Farsz.
Cebulę kroimy w piórka. Smażymy na oleju, aż będzie szklista. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Studzimy

Wracamy do ciasta.
Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 4 lub 6 części. Z każdego kawałka formujemy kulkę, układamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy delikatnie, pozostawiając wyższy rant. Przygotowane spody z ciasta smarujemy oliwą i zostawiamy na kolejne pół godziny (można je przykryć bawełnianą ściereczką.
Na bułkach układamy porcję smażonej cebuli, pokrojoną szynkę dojrzewającą, po trochę sera i całość posypujemy makiem.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Ciasto powinno być ładnie zarumienione.

Drożdżówki podajemy po ostudzeniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty