Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Curry z klopsami i bakłażanem

Curry z klopsami i bakłażanem

Klopsiki w gęstym, aromatycznym sosie curry z bakłażanem, pieczarkami i szpinakiem. Smakują świetnie podane z ryżem lub chlebkiem naan.

Składniki:

Klopsy:
  • Mięso mielone - 500g
  • Jajko - 1szt
  • Curry mielone - 1 łyżeczka
  • Pieprz
  • Bułka tarta - około 4-5 łyżek
  • Olej do smażenia
Curry:
  • Bakłażan - 1szt
  • Pieczarki - 200g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Pomidory krojone - 400g
  • Mleko kokosowe - 1/2 puszki (200g)
  • Pasta curry (u mnie zielona) - 1 łyżka
  • Szpinak świeży - 2 garście

Klopsy:
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, pieprzem, przyprawą curry i bułką tartą. Ilość bułki zależy od wilgotności mięsa. U mnie wystarczyły 4 łyżki. Mięso powinno się trzymać, ale być dość miękkie.
Z mięsa formujemy nieduże klopsiki. Aby dobrze się trzymały, każdego "kręcimy" w dłoniach przez około pół minuty.

Bakłażana kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka, czosnek przeciskamy.

 

Na patelnię wlewamy olej - tyle, aby dno było przykryte. na nagrzanym oleju smażymy klopsiki z każdej strony, aż do zarumienienia.
Klopsy zdejmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy.

Teraz na pozostały olej dajemy wszystkie warzywa i pieczarki. Smażymy kilka minut, bez przykrycia, aż zmiękną. Często mieszamy.
Dodajemy pomidory, mleko kokosowe, pastę curry, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 5 minut. Jeśli lubicie ostre dania, możecie zwiększyć ilość pasty curry. Dodajemy klopsy i liście szpinaku. Mieszamy delikatnie, aby nie uszkodzić klopsików i dusimy pod przykryciem kolejne 15 minut.
W razie potrzeby doprawiamy.

Curry podajemy z ryżem lub chlebkiem naan.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty