Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Sałatka z figą i serem pleśniowym

Sałatka pełna kolorów i smaków - figa, gruszka, ser pleśniowy i warzywa. Do tego sos na bazie octu balsamicznego. Pysznie, zdrowo i pożywnie!

Składniki na 2 porcje:

  • Ser pleśniowy - 1/2 krążka (60g)
  • Figa - 1szt
  • Gruszka - 1/2 szt
  • Rukola - 2 garście
  • Pomidor - 2 nieduże
  • Olej - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
  • Cukier kokosowy - 1/2 łyżeczki
  • Ostry sos (u mnie sriracha) - 1/2 łyżeczki

Olej, ocet, cukier i ostry sos mieszamy. 

Pomidory kroimy, mieszamy z rukolą i sosem. Dokładamy pokrojoną gruszkę, ser pleśniowy i figę. Sałatkę podajemy od razu.
 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty