Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Ciasteczka orzechowe - pyszne i pożywne

 

Wyjątkowo kruche ciasteczka z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi. Są bardzo sycące i idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie do szkoły czy na wycieczkę.

Składniki na około 20szt:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 100g
  • Masło orzechowe - 150g (u mnie masło orzechowo-sezamowe)
  • Cukier - 120g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Jajko - 1szt
  • Mąka pszenna - 180g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Orzeszki arachidowe (ziemne) niesolone - 100g

Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy jajko i dalej ucieramy. Dodajemy masło orzechowe, sól, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy, aż uzyskamy gładką, jednorodną masę.
Odkładamy około 1/4 fistaszków, resztę dorzucamy do ciasta i mieszamy.
Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulkę i lekko rozpłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka układamy dość luźno, bo trochę urosną. W każde ciasto wciskamy po kilka orzeszków.

Ciastka pieczemy w 180 stopniach przez 18-20 minut. Powinny lekko się zarumienić. Studzimy na kratce.
Ciastka najlepsze są następnego dnia.


 
 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty