Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z czerwonej fasoli

Pyszna i niskokaloryczna fasolowa pasta do kanapek. Dodatek suszonych pomidorów i czerwonej cebuli nadaje jej delikatnej słodyczy. Pasta jest bardzo sycąca. Składniki: Fasola czerwona sucha - 80g Suszone pomidory z oleju - 60g Cebula czerwona - 3 średnie Olej - 1 łyżka Sól, pieprz, papryka słodka - do smaku Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie płuczemy, zmieniamy wodę i gotujemy fasolę do miękkości. W szybkowarze gotowałam 22 minuty, w garnku trzeba liczyć co najmniej 45-60 minut. Po ugotowaniu fasolę odcedzamy (zostawiamy pół szklanki wody z gotowania fasoli!) i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Kiedy fasola jest jeszcze ciepła, rozgniatamy ją widelcem. Można także zmiksować blenderem, ale mi zależało na pozostawianiu większych kawałków fasoli. Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy ją na oleju, aż będzie szklista. Dodajemy do fasoli. Suszone pomidory również kroimy w kostkę i dodajemy do fasoli.  Teraz pastę mieszamy. Dodajemy porcjami wodę z...

Pyszna zupa krem z burakiem

Pyszna zupa krem z burakiem

Gęsta zupa krem warzywna z burakiem. Jest pyszna, aromatyczna i konkretna, a do tego pełna zdrowia!

Składniki:

  • Burak - 2szt średnie
  • Ziemniaki - 2szt
  • Cebula - 3szt
  • Marchew - 2szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler - kawałek
  • Olej - 2 łyżki
  • Sól, pieprz, papryka słodka i papryka wędzona - do smaku
  • Cukier - szczypta
  • Śmietana 18% - 100ml

Warzywa obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Na dużej patelni, na oleju, smażymy warzywa, aż ładnie się zarumienią. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą lub bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną oraz cukrem. Gotujemy, aż kawałki buraka będą miękkie. Całość blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku. Na końcu dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze kilka minut. 

Zupę podajemy udekorowaną śmietaną lub z dodatkiem prażonych pestek dyni.


Komentarze

  1. Mniam! Zupka w sam raz dla mnie 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. No popatrz Chocheleczko, ja powinnam wręcz obligatoryjnie znać wszystkie buraczane zupy, a takiego cuda nie gotowałam :-) Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty