Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Makaron konjac z glazurowanym tofu

 

Makaron konjac z glazurowanym tofu
 

Pyszne i proste wegańskie danie w pół godziny. Makaron konjac praktycznie nie zawiera kalorii, a tofu jest dobrym źródłem białka, wapnia i fosforu. Azjatyckie przyprawy nadają smaku i aromatu - danie z pewnością zachwyci nie tylko wegan i wegetarian. 

Składniki na 2 porcje:

  • Makaron konjac - 200g (u mnie spaghetti)
  • Kapusta pekińska - 1/4 niedużej (same białe części)
  • Marchew - 1szt
  • Brokuł - 1/2 szt
  • Grzyby mun - 2szt
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sos mango (lub inny słodki) - 1 łyżka
  • Przyprawa 5 smaków - 1 łyżeczka
  • Sezam
Tofu w glazurze:
  • Tofu naturalne - 200g
  • Ulubione przyprawy, u mnie:
  • kumin, kolendra, papryka wędzona, pieprz ziołowy
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Syrop klonowy - 1 łyżka (w wersji wege może być miód)
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka

Tofu najlepiej przygotować dzień wcześniej. Kroimy w kostkę i zasypujemy mieszanką przypraw. Wkładamy do lodówki na całą noc. Tofu tym lepsze, im dłużej marynowane.

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach kroimy w paseczki.
Przygotowujemy warzywa - cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy, marchew kroimy w słupki, brokuła na różyczki a kapustę szatkujemy.

Na patelni, na łyżce oleju smażymy cebulę. Po kilku minutach dodajemy czosnek. Po kolejnej minucie dodajemy pozostałe warzywa, grzyby mun, sos sojowy, sos mango i przyprawę. Smażymy na większym ogniu, dość krótko, aby warzywa pozostały chrupkie. Dodajemy odcedzony i przepłukany makaron konjac. Smażymy jeszcze 2 minuty, często mieszając.

W tym samym czasie na drugiej patelni szykujemy glazurę do tofu. Olej sezamowy, sos sojowy, syrop klonowy (lub miód) i srirachę podgrzewamy, aż ładnie się połączą. Dodajemy tofu i smażymy, często mieszając, aż glazura pokryje kostki z każdej strony.

Na talerzu układamy porcję makaronu z warzywami, na nim tofu i całość posypujemy sezamem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty