Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Makaron konjac z glazurowanym tofu
Pyszne i proste wegańskie danie w pół godziny. Makaron konjac praktycznie nie zawiera kalorii, a tofu jest dobrym źródłem białka, wapnia i fosforu. Azjatyckie przyprawy nadają smaku i aromatu - danie z pewnością zachwyci nie tylko wegan i wegetarian.
Składniki na 2 porcje:
- Makaron konjac - 200g (u mnie spaghetti)
- Kapusta pekińska - 1/4 niedużej (same białe części)
- Marchew - 1szt
- Brokuł - 1/2 szt
- Grzyby mun - 2szt
- Cebula - 1szt
- Czosnek - 2 ząbki
- Olej - 1 łyżka
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Sos mango (lub inny słodki) - 1 łyżka
- Przyprawa 5 smaków - 1 łyżeczka
- Sezam
- Tofu naturalne - 200g
- Ulubione przyprawy, u mnie:
- kumin, kolendra, papryka wędzona, pieprz ziołowy
- Olej sezamowy - 1 łyżka
- Syrop klonowy - 1 łyżka (w wersji wege może być miód)
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Sriracha - 1 łyżeczka
Tofu najlepiej przygotować dzień wcześniej. Kroimy w kostkę i
zasypujemy mieszanką przypraw. Wkładamy do lodówki na całą noc. Tofu tym
lepsze, im dłużej marynowane.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem. Po 10 minutach kroimy w paseczki.
Przygotowujemy warzywa - cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy,
marchew kroimy w słupki, brokuła na różyczki a kapustę szatkujemy.
Na patelni, na łyżce oleju smażymy cebulę. Po kilku minutach dodajemy
czosnek. Po kolejnej minucie dodajemy pozostałe warzywa, grzyby mun, sos
sojowy, sos mango i przyprawę. Smażymy na większym ogniu, dość krótko,
aby warzywa pozostały chrupkie. Dodajemy odcedzony i przepłukany makaron
konjac. Smażymy jeszcze 2 minuty, często mieszając.
W tym samym czasie na drugiej patelni szykujemy glazurę do tofu. Olej
sezamowy, sos sojowy, syrop klonowy (lub miód) i srirachę podgrzewamy,
aż ładnie się połączą. Dodajemy tofu i smażymy, często mieszając, aż
glazura pokryje kostki z każdej strony.
Na talerzu układamy porcję makaronu z warzywami, na nim tofu i całość posypujemy sezamem.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Doskonale danie, sa tu wszystkie smaki, które uwielbiam. I to tofu w glazurze - bajka! :)
OdpowiedzUsuńDzięki!
Usuń