Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Drożdżówki "Trójsmak"
Składniki na 4 duże lub 6 mniejszych drożdżówek:
- Mąka pszenna - 300g
- Cukier - 30g
- Drożdże - 15g
- Masło - 30g
- Mleko - 100ml
- Jajko - 1szt
- Sól - szczypta
- Mak mielony - 50g
- Mleko - 100ml
- Cukier - 1 łyżka
- Bakalie - 50g (u mnie rodzynki i żurawina)
- Masło - 1 łyżeczka
- Budyń waniliowy bez cukru - 1szt
- Cukier - 1 łyżka
- Mleko - 300ml
- Dżem - 4 kopiate łyżeczki (u mnie z czarnej porzeczki)
- Jajko - 1szt (do nasmarowania)
Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem. Ma być lekko ciepłe, a masło powinno się
całkowicie rozpuścić. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, drożdże i 1 łyżkę mąki.
Mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut.
Po tym czasie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta - resztą mąki i
cukru, jajkiem, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż do uzyskania
elastycznej masy. W razie potrzeby można dodać nieco mąki lub mleka.
Misę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Kiedy ciasto rośnie, zabieramy się za dodatki.
Masa makowa:
Do gotującego się mleka dodajemy mak, cukier, masło i bakalie. Gotujemy
na małym ogniu, często mieszając, aż masa będzie gęsta. Przykrywamy
pokrywką i odstawiamy.
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w 300 m
mleka i z mniejszą ilością cukru. Powinien być gęsty. Jeśli w budyniu
zrobiły wam się grudki, można przetrzeć go przez sitko.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 lub 6 części. Z każdej formujemy kulkę,
którą rozpłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Formujemy
wyższy rant. Na środku każdej bułki układamy budyń, masę makową i dżem.
Ranty smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 18-20 minut. Powinny być zarumienione.
Jemy po ostudzeniu ;)
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
drożdżowe ciasto uwielbiam pod każdą postacią
OdpowiedzUsuńja również!
UsuńWygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Dzięki!
UsuńNo proszę, to coś dla malżona, bo on zawsze narzeka, że JEST ZA MAŁO NADZIENIA! Tymi bułeczkami byłby usatysfakcjonowany ;-)
OdpowiedzUsuńJa też lubię dużo nadzienia ;) polecam!
Usuń