Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Naleśniki zapieczone w waniliowym sosie

  Naleśniki z serem, zapieczone w słodkim, waniliowym sosie z dodatkiem chrupiących płatków migdałowych. Idealne na obiad lub konkretne weekendowe śniadanie. Składniki: Naleśniki (ok 10szt.): Mąka - 240g (u mnie pszenna i orkiszowa tortowa) Jajka - 2szt Mleko - 250ml Woda (może być gazowana) - 250ml Sól - szczypta Cukier - 1 łyżeczka Olej - odrobinę na patelnię Farsz: Twaróg mielony (może być z wiaderka) - 500g Cukier - 3 łyżki Skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżeczki Sos: Śmietanka 30% - 200ml Cukier waniliowy - 2 łyżeczki Jajko - 1szt Płatki migdałowe - 2 łyżki Naleśniki. Mieszamy mąkę, mleko, wodę, jajka, sól i cukier mieszamy dokładnie. Nakładamy małymi porcjami na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Odkładamy na talerz. Farsz. Twaróg łączymy z cukrem i skórką pomarańczową. Dokładnie mieszamy. Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Sos. Śmietankę mieszamy za

Drożdżówki "Trójsmak"

Drożdżówki "Trójsmak"
 

Składniki na 4 duże lub 6 mniejszych drożdżówek:

Ciasto:
  • Mąka pszenna - 300g
  • Cukier - 30g
  • Drożdże - 15g
  • Masło - 30g
  • Mleko - 100ml
  • Jajko - 1szt
  • Sól - szczypta
Masa makowa:
  • Mak mielony - 50g
  • Mleko - 100ml
  • Cukier - 1 łyżka
  • Bakalie - 50g (u mnie rodzynki i żurawina)
  • Masło - 1 łyżeczka
Budyń:
  • Budyń waniliowy bez cukru - 1szt
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mleko - 300ml
Dodatkowo:
  • Dżem - 4 kopiate łyżeczki (u mnie z czarnej porzeczki)
  • Jajko - 1szt (do nasmarowania)

Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem. Ma być lekko ciepłe, a masło powinno się całkowicie rozpuścić. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru, drożdże i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut.
Po tym czasie łączymy z pozostałymi składnikami ciasta - resztą mąki i cukru, jajkiem, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż do uzyskania elastycznej masy. W razie potrzeby można dodać nieco mąki lub mleka.
Misę z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.


Kiedy ciasto rośnie, zabieramy się za dodatki.
Masa makowa:
Do gotującego się mleka dodajemy mak, cukier, masło i bakalie. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż masa będzie gęsta. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy.

Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w 300 m mleka i z mniejszą ilością cukru. Powinien być gęsty. Jeśli w budyniu zrobiły wam się grudki, można przetrzeć go przez sitko.


Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 lub 6 części. Z każdej formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Formujemy wyższy rant. Na środku każdej bułki układamy budyń, masę makową i dżem.
Ranty smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w 180 stopniach przez 18-20 minut. Powinny być zarumienione.
Jemy po ostudzeniu ;)

Drożdżówki "Trójsmak"
 

 

 

Komentarze

  1. drożdżowe ciasto uwielbiam pod każdą postacią

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę, to coś dla malżona, bo on zawsze narzeka, że JEST ZA MAŁO NADZIENIA! Tymi bułeczkami byłby usatysfakcjonowany ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty