Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Kurczak i szparagi w sosie serowym


Pierś z kurczaka, zielone szparagi i ryż z pysznym serem śmietanowo-serowym z ziołami. Wyjątkowo proste i pyszne danie. Smak podkręca pyszny sos z serem z niebieską pleśnią.

Składniki:

  • Pierś z kurczaka - 2 szt
  • Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
  • Curry - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka i ostra, pieprz - odrobina
  • Olej do smażenia
  • Szparagi zielone - pęczek
  • Cukier i sól - po 1/2 łyżeczki do gotowania szparagów
  • Ryż - 200g
  • Curry - 1 łyżeczka
Sos śmietanowo-serowy:
  • Śmietana 18% - 400g
  • Ser pleśniowy Lazur z niebieską pleśnią - 60g (lub więcej jeśli chcecie bardziej serowy smak)
  • Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w wodzie z dodatkiem curry.

Szparagi przygotowujemy - odłamujemy twardą część i w razie potrzeby obieramy. Ja miałam młodziutkie, chude szparagi, które nie wymagają obierania.
Szparagi wkładamy do wrzątku z odrobiną soli i cukru. Gotujemy około 6 minut. Grubsze szparagi należy gotować dłużej.

Piersi z kurczaka kroimy na pół, tworząc kotlety. Doprawiamy czosnkiem, curry, paprykami i pieprzem. Smażymy na niedużej ilości oleju. Sprawdzamy, czy kurczak w środku jest już usmażony.

Sos:
Śmietanę z serem pleśniowym podgrzewamy. Dodajemy przyprawy i mieszamy, aż ser zupełnie się rozpuści. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem.

Na talerzach układamy ryż, kurczaka i szparagi. Polewamy sosem i posypujemy ziołami prowansalskimi.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty