Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Kurczak i szparagi w sosie serowym
Pierś z kurczaka, zielone szparagi i ryż z pysznym serem śmietanowo-serowym z ziołami. Wyjątkowo proste i pyszne danie. Smak podkręca pyszny sos z serem z niebieską pleśnią.
Składniki:
- Pierś z kurczaka - 2 szt
- Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
- Curry - 1/2 łyżeczki
- Papryka słodka i ostra, pieprz - odrobina
- Olej do smażenia
- Szparagi zielone - pęczek
- Cukier i sól - po 1/2 łyżeczki do gotowania szparagów
- Ryż - 200g
- Curry - 1 łyżeczka
- Śmietana 18% - 400g
- Ser pleśniowy Lazur z niebieską pleśnią - 60g (lub więcej jeśli chcecie bardziej serowy smak)
- Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
- Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
- Pieprz do smaku
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w wodzie z dodatkiem curry.
Szparagi przygotowujemy - odłamujemy twardą część i w razie potrzeby
obieramy. Ja miałam młodziutkie, chude szparagi, które nie wymagają
obierania.
Szparagi wkładamy do wrzątku z odrobiną soli i cukru. Gotujemy około 6 minut. Grubsze szparagi należy gotować dłużej.
Piersi z kurczaka kroimy na pół, tworząc kotlety. Doprawiamy czosnkiem,
curry, paprykami i pieprzem. Smażymy na niedużej ilości oleju.
Sprawdzamy, czy kurczak w środku jest już usmażony.
Sos:
Śmietanę z serem pleśniowym podgrzewamy. Dodajemy przyprawy i mieszamy,
aż ser zupełnie się rozpuści. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem.
Na talerzach układamy ryż, kurczaka i szparagi. Polewamy sosem i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
bardzo ładnie wygląda to danie
OdpowiedzUsuńDzięki! Szparagi są bardzo wdzięcznym składnikiem ;)
Usuń