Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Naleśniki zapieczone w waniliowym sosie

  Naleśniki z serem, zapieczone w słodkim, waniliowym sosie z dodatkiem chrupiących płatków migdałowych. Idealne na obiad lub konkretne weekendowe śniadanie. Składniki: Naleśniki (ok 10szt.): Mąka - 240g (u mnie pszenna i orkiszowa tortowa) Jajka - 2szt Mleko - 250ml Woda (może być gazowana) - 250ml Sól - szczypta Cukier - 1 łyżeczka Olej - odrobinę na patelnię Farsz: Twaróg mielony (może być z wiaderka) - 500g Cukier - 3 łyżki Skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżeczki Sos: Śmietanka 30% - 200ml Cukier waniliowy - 2 łyżeczki Jajko - 1szt Płatki migdałowe - 2 łyżki Naleśniki. Mieszamy mąkę, mleko, wodę, jajka, sól i cukier mieszamy dokładnie. Nakładamy małymi porcjami na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Odkładamy na talerz. Farsz. Twaróg łączymy z cukrem i skórką pomarańczową. Dokładnie mieszamy. Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia. Sos. Śmietankę mieszamy za

Gęsta zupa z sorgo, brokułem i fasolą

Gęsta zupa z sorgo, brokułem i fasolą

Sorgo to bezglutenowe zboże, które zawiera sporą ilość białka. Warto włączyć je do swojej diety, bo jest pyszne, zdrowe i tanie. W zupie znalazła się też biała fasola, brokuł, marchew i pomidory.

Składniki:

  • Sorgo - 160g
  • Liść laurowy - 3szt
  • Ziele angielskie - 4szt
  • Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
  • Marchew - 1szt
  • Brokuł - 1szt (może być 300-400g mrożonego)
  • Pomidory - 400g (mogą być z puszki)
  • Fasola biała konserwowa - 1 puszka (240g)
  • Garam masala - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra, chilli, sól, pieprz do smaku

Sorgo musimy namoczyć dzień przed gotowaniem zupy. Zalewamy je zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 8 godzin.
Namoczone sorgo odcedzamy, wkładamy do garnka i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i marchewkę pokrojoną w plasterki. Gotujemy na niedużym ogniu około 40 minut.
Teraz dodajemy pomidory z puszki, różyczki brokuła, fasolę z puszki i wszystkie przyprawy. Gotujemy jeszcze 10-15 minut, aż sorgo będzie miękkie.
W razie potrzeby doprawiamy.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty